Свалят имунитета на Сидеров
Свалят имунитета на Сидеров / netinfo

Временната комисия за имунитета на Волен Сидеров излезе с решение, в което ще предложи на парламента да разреши наказателното преследване срещу лидера на Атака. Комисията подкрепи двете от исканията на главния прокурор за свалянето на имунитета на Сидеров – заради това, че е подбудил Павел Чернев към лъжесвидетелстване и заради опита му да укрие от наказателно преследване шофьора си Любомир Бакърджиев при инцидента на магистрала „Тракия”.

Временната комисия излезе с решение по искането на обвинител номер едно 12 дни преди изтичането на срока за работата й. Членовете на комисията обсъдиха само две от исканията на Борис Велчев, тъй като главният прокурор оттегли първото от общо трите внесени искания – това за лъжесвидетелстване.

Седем депутати подкрепиха искането лидерът на Атака да бъде разследван за подбуждане към лъжесвидетелстване, само Димитър Стоянов от Атака е гласувал против. Той и Елеонора Николова от ОДС са гласували срещу второто искане за свалянето на имунитета на лидера на Атака, свързано с опита на Волен Сидеров да укрие от преследване заради инцидента на магистрала Тракия шофьора си Любомир Бакърджиев.

Председателят на временната комисия Надка Балева не каза кога искането ще се гласува в пленарна зала, но уточни че становището на комисията ще бъде внесено в срок, тоест преди 12 юни, когато изтича мандатът й.

Комисията не е органът, който ще прецени фактите и ще се произнесе с присъда, това е от компетентност на специализираните органи, припомни председателят й Надка Балева от левицата.

Павел Шопов от Атака, който не е член на комисията, но присъства на заседанието със свои колеги, нарече решенията й предопределени. Няма нищо юридическо в това, което прави комисията. Това е чисто политически процес, защото всички разбираха, че с отпадането на първото обвинение към Волен Сидеров – за лъжесвидетелстване, рухват и останалите две, коментира Павел Шопов.