Студенти скочиха срещу овчата политика на правителството към образованието
Студенти скочиха срещу овчата политика на правителството към образованието / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Студенти скочиха срещу овчата политика на правителството към образованието
59460
Студенти скочиха срещу овчата политика на правителството към образованието
  • Студенти скочиха срещу овчата политика на правителството към образованието

Образование не се прави с овча политика. С този призив седем студенти, доброволци на политическа партия „България на гражданите”, изнесоха артистичен пърформанс пред Министерски съвет. Облечени като овчари те разходиха стириопорен макет на овцата Бойка.

По думите на младите активисти студентите у нас не трябва да бъдат принуждавани да се превръщат в овчари. Повод за това бе изказване на премиера Бойко Борисов от лятото на миналата година, че не може всички да са студенти и, че някои трябва да бъдат и овчари.

Демонстрацията на доброволците трябваше да се състои непосредствено пред Министерски съвет, но полицаите, дошли да следят за реда, ги изтласкаха пред бившия партиен дом с обяснението, че нямат разрешение. На място беше и изпратен ветеринарен лекар, който да провери дали каракачанската овчарка, която студентите бяха довели, има необходимия по закон чип.

По думите на Жени Делева правителството не отделя достатъчно пари за образование и не се грижи за студентите. Тя предложи и студентския празник 8 декември, вече да е и ден на овчаря. „С това нещо искаме да обърнем внимание на обществото на овчата политика към образованието, която провежда вече години наред. Възможността някой ден в България да няма студенти, а да има овчари, е доста голяма”, обясни тя.

Студенти скочиха срещу "овчата" политика на правителството към образованието
netinfo

По случайност на мястото се озова и председателят на Управителния съвет на Съюза на животновъдите Пенка Христова, която бързаше за среща с премиера, но се спря пред журналистите, за да определи като обидно отношението на студентите към овчарите.

„Погледнете ме - имам две висши образования. Предлагам им работа в моята ферма, 1500 лева давам, ако някой реши да работи. Ние втора ръка хора ли сме краварите и овчарите”, обърна се към студентите Христова.

Доброволците не отрекоха възможността скоро да излязат отново на улицата.