Студ сковава страната, жълт и оранжев код за ниски температури
Студ сковава страната, жълт и оранжев код за ниски температури / БГНЕС

Синоптиците предупреждават за студено време с отрицателни температури в съботния ден, като за областите в северната част на страната и високите котловинни полета на Западна България е в сила оранжев код, а за повечето области в Южна България, както и по Черноморието - жълт, показва справка в сайта на Института по метеорология и хидрология при БАН.

Оранжев код е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, София-град, София-област, Перник и Кюстендил.

Жълт код е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич.

Климатолог посочи кога свърша студът

На много места в Северна и високите котловинни полета на Западна България минималните температури ще са ниски, между минус 20 градуса и минус 15 градуса. В Горнотракийската низина и по Черноморието ще са между минус 10 градуса и минус 5 градуса.

Преди обяд по поречието на Дунав ще бъде мъгливо и температурите там ще останат ниски, след обяд видимостта ще се подобрява. Над останалата част от страната ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са от минус 7 градуса - минус 8 градуса в Северна до около нула градуса в Южна България.

Над планините ще бъде предимно слънчево, студено и ветровито.

До минус 24 градуса през уикенда, февруари идва с дъжд и сняг

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се появи слаб северен вятър. Максималните температури ще са между минус 2 и 2 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е 4-6 градуса.

Повече за времето и пътната обстановка в страната ще научите на Sinoptik.bg