/ БТА
Общата стойност на бруто капиталообразуването за 2021 г., което включва всички инвестиции от български и чуждестранни компании у нас, е над 18,4 млрд. лева. Данните показват ръст на БВП от 7,6 на сто спрямо предходната година или 104,8 млрд. лева. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията за връчване на наградите в конкурса "Мистър и Мисис Икономика".

Той допълни, че българският бизнес е адаптивен и е изградил умения и капацитет не просто да оцелява в кризите, но и да продължава да се развива въпреки тях, съобщиха от ведомството. 

"Данните за инвестициите са още един индикатор, който показва, че българските компании са смели, устойчиви и търсещи още по-добра реализация", подчерта министър Стоянов и поздрави предприятията за последователния им труд през годината.

"Трябва да бъде отдадено внимание и на тези, които намират иновативни решения, превземат нови пазари и отчитат успехи там, където редица други се провалят", каза още икономическият министър, цитиран от БТА. "Поздравявам хората в тази зала, това сте вие, които намирахте иновативни решения, завладяхте нови пазари и преодоляхте много кризи. Днес наградените са няколко, но поздравление заслужават всички", обърна се икономическият министър Никола Стоянов към членовете на КРИБ. 

Министър Стоянов връчи наградата в категория "Мисис Икономика" на Зарина Генчева, управляващ директор на "Моушън Артс" (дружества с търговска марка "Метрореклама", "Билборд" и "Транспортна Индоор" и Аутдоор рекламна асоциация – общо с над 500 служители).

"Ролята на жените мениджъри е ключова за постиженията на икономиката и предприятията ни и това се потвърждава все повече през последните години", заяви министърът.  Конкурсът "Мистър и Мисис Икономика" се провежда за 32-ра поредна година. Събитието се организира от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание "Икономика". Участие в тазгодишната церемония взеха още вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на електронното управление Георги Тодоров и др.

"Вие с Вашата работа доказахте, че няма невъзможни неща и българската икономика въпреки всичко се развива и Вие давате работни места на много хора, за което искрено Ви благодаря", обърна се вицепремиерът Илияна Йотова към членовете на КРИБ.

„Износът на България расте с близо 40%, което показва, че бизнесът е устойчив и може да издържа в толкова тежки кризи. Радвам се, че тези компании могат да са пример за всички нас – как в тези тежки времена можем да постигаме успехи. Всеки ден се борим с цените на тока, на газа, с всички други проблеми във връзка с енергийната криза“, изброи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. 

По традиция победителите в конкурса получават статуетката "Рибарят и златната рибка", изработена от българския скулптор Ставри Калинов. Оскарите в бизнеса се връчват на изявени мениджъри с най-голям принос за развитието на българската икономика през изтичащата година.  Тази година категориите в конкурса са: "Мистър Икономика", "Мисис Икономика", "Пазарна експанзия", "Иновации и Технологии", "Дигитализация".
БТА