Стартира пилотен проект за внедряване на електронни здравни карти
Стартира пилотен проект за внедряване на електронни здравни карти / netinfo

Днес Министерството на здравеопазването организира пресконференция по повод официалното стартиране на пилотен проект за внедряване на електронни здравни карти. Тя ще се състои в заседателната зала на Общинския съвет в град Сливница.

В пресконференцията ще участват министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, заместник-министър Валери Цеков, директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова, заместник-директорът на НЗОК Александър Огнянов, изпълнителният директор на InterComponentWare (ICW ) Ивайло Радев, управляващият директор на Cisco Systems Петър Иванов, управителят на KONTRAX Йордан Йорданов, общопрактикуващи лекари и фармацевти от района, които ще се включат в проекта.

Пилотният проект за внедряване на електронни здравни карти в България се изпълнява от фирмите ICW, Cisco Systems и KONTRAX, в сътрудничество с МЗ и НЗОК. С него се поставя началото на тясното сътрудничество на IT-индустрията с правителството за въвеждане на електронно здравеопазване у нас. Решенията, които IT-фирмите предлагат, са успешно въведени в Германия и Австрия. Проектът ще позволи данните между лекари, фармацевти и НЗОК да се обменят в реално време, в момента на тяхното възникване.

Чрез него ще се постави основа за разработката на нови електронни услуги в здравеопазването в полза на гражданите. Масовото въвеждане у нас на електронни здравни карти ще допринесе за по-ефективното управление на здравната система, за повишаване качеството на медицинското обслужване.

Пилотният проект е част от предвидените действия и мерки в Националната стратегия за внедряване на електронно здравеопазване (2007 – 2013 г.), приета от правителството в края на декември 2006 г. Разработването на електронни здравни карти, предоставяне на здравни услуги он-лайн и изграждане на информационни мрежи в областта на здравеопазването са сред основните цели на стратегията.(БГНЕС)