Станишев: Нищо не може да ми запуши устата
Станишев: Нищо не може да ми запуши устата / снимка: Sofia Photo Agency
Станишев: Нищо не може да ми запуши устата
24505
Станишев: Нищо не може да ми запуши устата
  • Станишев: Нищо не може да ми запуши устата

Разследването по никакъв начин не ограничава моята свобода на говорене, защото нищо не може да ми запуши устата - това каза в предаването „Годината" бившият премиер Сергей Станишев, попитан дали се чувства свободен като лидер на опозицията да казва всичко, което мисли, в положение на висящо наказателно производство.

След като поясни, че няма наказателно производство срещу него, Станишев обясни: „И аз съм заинтересован нещата да се изяснят максимално бързо. Аз виждам, че политиката на това правителство е да търси инструменти за политически натиск върху всеки, който се осмелява да се противопостави по едно или друго направление. Дори посмяха да направят това по отношение на президента с безумната идея за импийчмънт".

Като сериозен политически проблем, който ГЕРБ сами са си създали, определи идеята за референдум за новините на турски език по националната телевизия: „Тук става дума за новини, които текат около 5 минути и се гледат от 0,9% зрителската аудитория. Интересно ми е каква ще е позицията на Синята коалиция, която ги въведе по същество. Тя ги въведе, защото България се присъедини и ратифицира рамковата конвенция за малцинствата на Съвета на Европа. Интересно ми е как Бойко Борисов и Румяна Желева биха обяснили в европейските институции, в това число ЕНП, тази своя инициатива, съвместно с „Атака", когато се предлага по същество мнозинството да реши неща, засягащи малцинството".

Бившият премиер коментира и финансовата политика на настоящия кабинет: „Независимо от обещанията, че кризата ще приключи на 1 април 2010 г., прогнозата на правителството е за 2% отрицателен растеж, свиване на икономиката, и на този фон не виждам реален антикризисен план. Когато икономиката е свита, държавата трябва да се намеси чрез свои инвестиционни проекти за съживяването й, а се прави точно обратното - спират се проекти, спират се плащания".

На въпрос коя е целта на България през 2010 г. Станишев отговори: „Най-важното е да се намери начин кризата да бъде преодоляна и което е още по-важно - да се води обществена политическа дискусия за това какво правим след кризата, защото е важно страна като България да има перспектива и хоризонт. След членството ни в ЕС като общество загубихме дългосрочните цели".

Цялото интервю със Сергей Станишев четете тук