Станишев: Митниците са подложени на сериозен мониторинг и контрол
Станишев: Митниците са подложени на сериозен мониторинг и контрол / снимка: Sofia Photo Agency
Корупцията е сериозен проблем на България, призна от парламентарната трибуна министър-председателят Сергей Станишев. Според него корупция има навсякъде и във всяка страна. Станишев предположи, че това явление съществува и в митническата администрация. Премиерът допусна, че съдебната власт се дистанцира от проблемите, с които се сблъсква страната.

Станишев отбеляза, че митниците са подложени на постоянно наблюдение, оценка и контрол. Според него изобщо не може да се говори за каквато и да била политическа протекция на когото и да било в системата: „В редовния доклад на Европейската комисия от юни 2007 г. няма конкретни забележки, насочени към дейността на митническата администрация”.

Премиерът даде редица примери за добрата работа на митническата администрация: „В периода 2006 – 2007 година митническите органи са установили 23350 нарушения, от които 14522 с висока степен на обществена опасност. За същия период в 277 случая са задържани 2,7 тона наркотици, от които близо 1,5 тона хероин”.

Министър-председателят припомни, че предстои внасянето на законопроект, уреждащ конфликта на интереси по високите етажи на властта. Той ще засегне министрите, народните представители, магистратите и общинарите. Станишев допълни, че ще има още персонални промени във вътрешното министерство.