Станишев: Медиите прекалиха с истерията около доклада на ОЛАФ
Станишев: Медиите прекалиха с истерията около доклада на ОЛАФ / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова
Премиерът Сергей Станишев определи като истерия коментарите в публичното пространство относно критичния доклад на ОЛАФ за България, според който има източвания по САПАРД. Според Станишев единствено у нас темата с европейските фондове е превърната в голяма обществена тежест.

„Вчерашната среща на министри, представители на Държавната агенция за национална сигурност и Висшия съдебен съвет е доказателство, че се търсят решения за справяне с корупцията при усвояването на еврофондовете”, заяви премиерът Станишев.

„Затова, че се необходими допълнителни усилия, ускоряване на разследванията и приключване на тези дела, които се водят и сега. В това число срещу г-н Стойков, доколкото знам, продължават делата и за пране на пари”, уточни още той. .

Премиерът категорично отрече някои констатации, за които се твърди, че са заложени в доклада на ОЛАФ. „Правителството нито е осигурявало, нито осигурява на когото и да било политически чадъри. Нито в миналото, нито сега. Не приемаме и квалификациите и атаките към президента, които прозвучаха от български политически партии по един много некоректен начин. Президентът е доказал с цялото си поведение своята коректност, в това число и прозрачността на неговата кампания”, обясни премиера.

Според Станишев България все още се обучава за прозрачна работа с европейските средства и затрудненията ще бъдат отстранявани постепенно.