Станишев: България работи усилено 16 години
Станишев: България работи усилено 16 години / netinfo

Най-важната констатация в мониторинговия доклад на Европейската комисия е, че България отговаря на необходимите условия и ще бъде пълноправен член на Европейския съюз от 1 януари 2007 година. За България и българите това е всъщност истинското и окончателното падане на Берлинската стена, казва премиерът Сергей Станишев в обръщение, предоставено от правителствената информационна служба.

За присъединяването към европейското семейство българските граждани и българските институции работиха усилено 16 години. Затова имаме пълното право да се поздравим, че днес датата 1-ви януари 2007 година беше ясно и категорично потвърдена, казва Станишев.

За нас е важно, че България става пълноправен член на ЕС, без да й бъде налагана, като условие за присъединяването, нито една от предвидените в Договора предпазни клаузи, допълва той. Пълният и обективен анализ, който Европейската комисия прави на постигнатия от страната ни значителен напредък от месец май насам, е оценка за готовността на България да поеме и изпълнява ангажиментите, произтичащи от членството в Европейския съюз, уточнява премиерът. По думите му степента на извършените реформи показва, че процесите в страната са необратими.

Сега с преклонение искам да благодаря на всички български граждани за това, че България съвсем заслужено ще е пълноправен член на семейството на развитите европейски страни след около 90 дни. Днешният успех е изстрадан от поколения българи, казва министър-председателят.

За нас членството в Съюза означава много повече възможности, но наред с това и много повече отговорности. Убеден съм, че животът ни ще бъде по-здрав и по-богат, родителите ни по-достойни, децата ни по-образовани, бизнесът ни по-конкурентен, подчертава българският премиер.

Този исторически успех се дължи и на непрестанните усилия на много български политици и експерти, на неуморната работа на институциите и представителите на гражданското общество. Благодаря и на всички български политици, които имаха смелостта и волята да започнат и провеждат процеса по присъединяването - президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, министър-председателите Жан Виденов, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, главните преговарящи Александър Божков, Венцислав Кисьов и Меглена Кунева. Искам да благодаря също така на хилядите държавни служители, без чийто невидим труд и висок професионализъм през последните девет години България днес нямаше да празнува, казва министър-председателят.

Станишев добавя, че на днешния ден следва да погледнем отвъд датата 1 януари и вече трябва да мислим за мястото, което се полага на България в Европа. Трябва да се гордеем и с това, което ще дадем на Европа, което ще направи Стария континент по-силен и гъвкав, по-отворен. България ще бъде свежа струя в Европейския съюз с нашия завиден икономически растеж и бизнес среда. Горди сме и с културното си наследство и съвременното развитие на изкуствата. Можем да се гордеем със стабилизиращата роля на България на Балканите, която неминуемо ще нарасне след 1 януари 2007 г. От тази дата, като пълноправен член на Евросъюза, България ще бъде коректен, надежден и предсказуем партньор, казва Станишев.

Правилата на Европа и фондовете от Европа са среда и средство за политика, добавя министър-председателят. За пръв път от началото на прехода България ще работи в среда и ще разполага с ресурси, които позволяват да се постигне цялостна модернизация на страната.Мога да ви уверя, че часовникът на правителството вече е настроен на датата Втори януари, подчертава той.

Основните ни усилия ще бъдат насочени към пълноценното икономическо и социално евроинтегриране на страната, уточнява премиерът. Това е възможно само на базата на изпълнението на Програмата на правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност. Усилията ни ще продължат неотклонно и с неотслабваща енергия, докато българското общество, а и нашите партньори от ЕС се убедят, че промените са необратими, страната има достатъчно мощ, а гражданите и институциите покажат пълна нетърпимост към корупцията и престъпността, казва Станишев.

Целият процес на европейската ни интеграция е всъщност последователно и категорично опровергаване на всички негативни сценарии, очаквания и съмнения във възможностите на България и българите. Опровергахме ги и доказахме, че когато сме единни в националната цел, можем да се справим, заявява Станишев.

Оттук нататък от всеки един български гражданин зависи как ще живеем в Европа, за да осигурим по-добро бъдеще за сегашното и за следващите поколения, добавя министър-председателят на България.