Забавяне на линейката в случая с колабиралото 17-годишно момиче в столично училище не е имало. В това бе категорична пред NOVA говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. Момичето почина в двора на училището в понеделник вечер след припадък. Сигналът за инцидента бил подаден в 20.09 ч., а лекарският екип бил на мястото в 20.20 ч. За съжаление, медиците само констатирали смъртта на момичето, каза Сунгарска.

Според данни на хора, на които говорителят на Спешна помощ се позова, то е колабирало около час преди приятелите му да повикат линейка.
 

17-годишно момиче почина в училище, напрежение между близките и Бърза помощ

"Ние засичаме от момента, в който сигналът пристига при нас, но понеже постъпва по електронен път, всичко е засечено и няма възможност за интерпретация. Сигналът е постъпил в 20.09 часа", каза Сингарска.

На въпрос дали може да се случи забавяне при постъпването на сигнала от спешния телефон 112 до Спешна помощ, Сунгарска коментира, че през годините е правено засичане и може да се случи забавяне до седем-осем минути. "Но това в никакъв случай не е един час", каза тя.

Близо час след това линейка отново била повикана на мястото. Този път причината била нервен срив на майката на починалото дете. При пристигането на Бърза помощ обаче близки на семейството не допуснали лекарите до жената. Вместо това те започнали да удрят и ритат линейката. Полицията се намесила и предотвратила саморазправа. „Колегите дори не са успели да слязат”, каза Сунгарска.

Пострадали медици при инцидента няма.
 
nova.bg