Спешна помощ е реагирала максимално бързо и екипът е пристигнал за 5 минути на мястото на жестоката катастрофа с Милен Цветков, който на Великден беше блъснат в София от дрогиран младеж, а малко след това издъхна на път за болницата.  

"Подаден ни е сигналът в 18:16 ч. Диктуван е в 18:19 ч. Реанимационният екип е бил на място в 18:23 ч. За 5 минути е пристигнал и е заварил на платното, близо до тротоара мъж по гръб, на който хора са му оказвали помощ. Правили са му изкуствено дишане уста в уста. Заварен е в кома", каза на извънреден брифинг директорът на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев. Той добави, че според доклада на медиците тялото на журналиста е било доста далеч от двете катастрофирали коли.

Милен Цветков загина в жестока катастрофа в София

"Предприети са веднага действия по оказване на първа помощ, след няколко минути е вкаран в линейката, където са продължили да му оказват помощ. Включен е на монитор, имал е единични сърдечни удари, продължили са да го обдишват. На практика съдовете му на крайниците са били толкова колабирали, че не е могъл да се хване венозен път за венозна апликация на какъвто и да било медикамент. Това ги е принудило да бъдат вкарани мускулно. След като е направен неколкократен опит за интубация и не се е получила поради изпълването на дихателните пътища с кръв, продължавайки да го обдишват, тръгват към "Пирогов". Буквално пред вратата на болницата Милен е издъхнал", допълни Гелев.

Екипът на Спешна помощ не е могъл да познае журналиста заради жестоката катастрофа.

Задържаха дрогирания шофьор, който с джипа си отне живота на Милен Цветков

 "Видимо той не е имал сериозни наранявания, но фактът, че трахеята е била пълна с кръв, означава, че най-вероятно травмата е несъвместима с живота", коментира шефът на "Спешна помощ".

Дотогава никой не знае, че това е Милен Цветков. На практика промените, които са били с него, са го променили до неузнаваемост, тъй като всички, включително и екипът познават кой е Милен Цветков, и биха го разпознали. На практика всичко е приключило в 18:45 ч.", допълни още Георги Гелев.

Арестуваха и приятелката на шофьора на джипа - отказва съдействие

Патоанатомите ще кажат точно каква е причината за смъртта на известния журналист. Ще има съдебно-медицинска аутопсия, те ще кажат дали е съвместимо, или не с живота,  каза д-р Гелев. По думите на лекарката от реанимационния екип състоянието му е било несъвместимо с живота. Той допусна, че в някои случаи дишане уста в уста от непрофесионалисти може и да влоши състоянието на човека, на когото хората са се опитали да помогнат.

„Човек без подготовка за долекарска помощ на практика не може да помогне по никакъв начин в подобен инцидент. Ако се приеме, че всеки с шофьорска книжка е преминал обучение по долекарска помощ, това е крайно недостатъчно. Хората, които могат да окажат адекватна медицинска помощ, са екипите на спешната помощ. Обдишването "уста в уста" може и да навреди, то се прави по специален начин - повдига се главата назад, но ако има фрактура в шийния отдел на гръбначния стълб, може да се прекъсне гръбначният мозък, което води до мигновена смърт. Състоянието на Цветков е било несъвместимо с живота, но предстои съдебно-медицинска аутопсия“, каза Гелев.

Крайно време е да се престане със сатанизацията на екипите на "Спешна помощ", подчерта Гелев. Винаги, когато има подобни инциденти, минутата се възприема като час, каза още той.

В отговор на въпрос за транспортирането на Цветков до най-близката болница, Гелев посочи, че болница "Токуда" не разполага със спешна шокова зала. В София има три болници с шокова зала, в които могат да се извикат лекари от всички специалности - в "Пирогов", във ВМА и в "Св. Анна", обясни Гелев.

Синът на депутата Лъчезар Иванов е избягалият от джипа, остава в ареста за 24 часа

"Светла памет на Милен Цветков – колега, журналист, приятел. Това, което правеше той, е да търси истината. И понеже за пореден път се направи опит за инсинуации с реакциите на Спешна помощ, казваме истината на този брифинг", добави от своя страна и говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.