Румен Овчаров
Румен Овчаров / БГНЕС, архив
Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Той е подсъдим за умишлена безстопанственост и длъжностно престъпление. Става дума за периода 2006-2007 година, когато Овчаров според прокуратурата не положил достатъчно контрол по отношение на Мини "Бобов дол". Така настъпила щета за близо 9 млн. лв.

Дадоха Румен Овчаров на съд за престъпления преди 12 години
 
За днешното заседание дружеството и енергийното ведомство не изпратиха свои представители. А Министерството на финансите не предявява претенция към Овчаров. Така нито една институция не прояви интерес към това да предяви иск. Защитата на Овчаров Васил Василев припомни тезата си, че прокурори от градската прокуратура нямат право да участват на дело в спецсъда, още повече с нарочна заповед на главния прокурор.
 
Защитата поиска делото да бъде върнато на прокуратурата, защото в обвинителния акт имало редица пороци и така ме можела да се гради защита. Съдът се съгласи, че има неясноти в обвинителния акт и така Овчаров нямало как да разбере в какво точно е обвинен. А за да се организира адекватна защита трябва да се уточнят редица дати в обвинителния акт. Това не може да се случи в хода на процеса.

Румен Овчаров с обвинение за умишлена безстопанственост
 
Решението на съда от днес не е окончателно и точно от тази възможност ще се възползват от обвинението. Прокурорите обясниха, че ще протестират връщането на обвинителния акт пред по-горната инстанция, защото според тях всичко е ясно в обвинителния акт.
 
Адвокатът на Овчаров обясни, че това дело било поръчково. Не отговори обаче на въпроса кой стои зад поръчката. Адвокат Василев допълни, че за спецсъда над всичко е институцията на главния прокурор. Самият Овчаров допусна, че има връзка между този процес и повдигнатите срещу него обвинения по случая "Белене".

Прокуратурата с нови две обвинения срещу Румен Овчаров
БТА