Прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура
Прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура / БГНЕС, архив
По дела в спецпрокуратурата до този момент няма иззети биткойни, заяви на брифинг ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. За да бъде иззета криптовалута, трябва да има престъпление, което се е разплащало с криптовалута. Засега такова няма, обясни той цитиран от БНТ.

По-рано се появиха съобщения, че у нас са конфискувани биткойни за 3,49 милиарда щатски долара, като те са били иззети при разбиване на престъпна група през май тази година, а като източник на информацията се цитираха MoneyControl и Coindesk.

През май: Хакери пробили системата на митниците, арестуваха 23-ма

Гешев отрече информацията, че са конфискувани 200 000 биткойни на стойност 3 млрд. долара през май тази година по време на акцията в Агенция "Митници", когато бяха хакнати компютри на агенцията.

"Няма иззети биткойни. Към момента делото е в специализираната прокуратура, разследва се. Назначени са експертизи, компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на експертизите имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в специализиран наказателен съд", каза ръководителят на спецпрокуратурата.

Трима остават в ареста заради хакерската атака в Агенция "Митници"

Гешев каза още, че търговията с криптовалута не е престъпление и към този момент не могат да разследват случаи с търговия с биткойни.