Специално заседание на ВСС за конкурсите - във вторник
Специално заседание на ВСС за конкурсите - във вторник / Sofia Photo Agency, архив - Юлиана Николова
Специално заседание на ВСС за конкурсите - във вторник
47413
Специално заседание на ВСС за конкурсите - във вторник
  • Специално заседание на ВСС за конкурсите - във вторник

Висшият съдебен съвет насрочи извънредно заседание за 29 ноември. Поводът е решение на Конституционния съд, което отмени два текста от Закона за съдебната власт, вследствие на което ВСС губи правото си да създава наредби за оценка на магистратите, а само инструкции и указания.

На следващото заседание във вторник съветът ще обсъди и писмото на Съюза на съдиите, който призовава за ясни и справедливи критерии, по които да се провеждат конкурсите, както и да се въведе задължителен ред и правила за оценяването на кандидатите.

След решението на КС професионалната общност изрази опасения, че започналите конкурси за атестиране и повишаване ще бъдат анулирани. По този повод главният прокурор Борис Велчев коментира: „Решението на КС създава проблем. Трябва да се намери решение".

Главният прокурор обяви и подкрепата си към кандидатурата на Николай Кокинов за шеф на Софийска градска прокуратура, като напомни обаче, че вече не може да предлага административни ръководители: „Имам предпочитание към градски прокурор. Не зная кои са окончателните кандидати, но във всеки случай мога да кажа едно. Ако имах правото да предлагам, както преди, административни ръководители, щях да предложа Кокинов, тъй като той имаше успешен мандат. Сега не мога да предлагам градски прокурор, но мога да подкрепя тази кандидатура".

На днешното заседание членовете на ВСС отстраниха от длъжност окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, който използвал противозаконни средства за подслушване.

Две съдии от СГС пък бяха повишени. Вера Чочкова, оправдала бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа, и Петя Крънчева, оправдала подсъдимите за убийството на Милчо Бонев, вече са магистрати във ВКС.

По време на заседанието стана ясно, че ВСС е осъден да заплати обезщетение на близките на починалия пред кабинета на Борис Велчев следовател Илия Илиев. През 2006 година в приемната на кабинета на главния прокурор Илиев умира от инфаркт. Сега всеки от трима членове на семейството му ще получи над 17 хил. лв. според Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите.