Специалисти съветват антибиотик да се ползва след микробиологично изследване
Специалисти съветват антибиотик да се ползва след микробиологично изследване / снимкa: sxc.hu
Използвайте антибиотик само след микробиологично изследване, съветват специалисти
68322
Използвайте антибиотик само след микробиологично изследване, съветват специалисти
  • Използвайте антибиотик само след микробиологично изследване, съветват специалисти

Специалистите съветват - използвайте антибиотик само след микробиологично изследване. За хрема и суха кашлица не е необходима употребата на подобен медикамент, съобщават от Здравното министерство в Европейския ден на антибиотиците, чиято цел е да намали ненужната им употреба.

От ведомството припомнят, че след продължителен прием на тези препарати бактериите, срещу които те са насочени, стават все по-устойчиви към тях, което от своя страна намалява ефективността на антибиотиците. Оказва се, обаче, че в българските болници се използват три пъти повече антибиотици, отколкото в европейските.

За последните 20 години на пазара се е появила само една-единствена нова група антибиотици. Причината, според експертите, е липсата на инвеститорски интерес. Такъв имало само към създаването на лекарства, които се пият цял живот, посочват още от ведомството. Това, обаче, не пречи в родните болници тези препарати да се употребяват три пъти повече от средното за Европа.

„В Европейския съюз 95% от антибиотиците се консумират извън болницата, в обществото, и 5% в болниците. В България 20% се консумират в болниците и 80% в обществото. Проблемът - в българските болници хигиенните неудачи, за жалост, се решават с антибиотици. Три пъти повече, от колкото в Европа, се консумират в нашите болници. Именно от там идват и проблемните резистентности", коментираха доц. Цветан Велинов и проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Ефективността на антибиотиците не зависи от тяхната цена, тъй като силните антибиотици не са скъпите антибиотици, допълни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Първо, никакво самолечение. Второ, антибиотик само след изследване, което е доказало, че това, което лекуваме се влияе от антибиотика, а няма да го даваме просто така - за няма нищо. Трето, приемане на антибиотика така, както е изписан и толкова дълго, колкото е изписан, защото една от основните причини за резистентност е и това, че хората или прекъсват лечението, след като се почувстват малко по-добре, или самоволно намаляват дозите, решавайки, че всичко е ОК. По този начин даваме възможност на бактериите да привикнат с антибиотиците, да не загинат", допълни Кунчев.

Ако се ликвидират всички онкологични заболявания в света, средната продължителност на живота ще нарасне с година и половина, уточняват специалисти. За сравнение, ако се спре производството на всички антибиотици, същата тази продължителност ще намалее с 10 години.