Спасов и Българинов: „Лиана” е заведена срещу лице от екоминистерството
Спасов и Българинов: „Лиана” е заведена срещу лице от екоминистерството / снимкa: Sofia Photo Agency

Какво вие лично разбрахте от думите, от кратките изслушвания на г-н Михаил Миков и Петко Сертов за оперативното дело "Лиани"? Нека да направим в самото начало едно уточнение. Вероятно много пъти вие ще ми казвате, че това е класифицирана информация. Да започнем с това, което не е класифицирана информация.

Вие в началото започнахте много точно, като формулирахте въпросите. Предмет на днешното разследване беше дали МВР и ДАНС не са си свършили работата, дали са опънали някакъв политически чадър върху когото и да е. Това, което установихме от изслушването на г-н министъра, беше, че действително съществува разработка "Лиани", по-скоро "Лиана", единствено число.

Така.

Тя е заведена 2006 г. Още от самото й, няколко месеца след нейното образуване тя е била изискана и предадена на Върховна касационна прокуратура. Върховна касационна прокуратура е преценила, че са налице данни за извършване на престъпление и Софийска градска прокуратура е образувала прокурорска преписка срещу длъжностно лице за извършване на длъжностни престъпления. Преписката, доколкото министърът беше запознат, тъй като тя вече е в сферата на съдебната власт, е вкарана и в съда и предстои да се разгледа в съда, който ще се произнесе дали има длъжностно престъпление, дали няма длъжностно престъпление. Фактът, че нещата са стигнали до прокуратурата и до съда, по категоричен начин показва, че информацията не е била скрита от МВР и ДАНС, напротив, била е процедирана по съответния ред. Другото, което установихме днес, беше, че твърденията на г-н Атанасов за някаква връзка, за някаква генерична връзка между разработките "Сова" и "Лиани" е неоснователна. Няма, те са съвсем отделни разработки.

Така, т.е. ако трябва да се върнем към първия въпрос, който зададох тук в ефира на "Денят" на "Дарик" радио - дали МВР и ДАНС са си свършили работата по тази оперативна разработка, вашият категоричен отговор е: да, те са си свършили работата.

Тяхната работа е да предадат материалите на прокуратурата. Работата на прокуратурата е да ги вкара в съда, работата на съда е да осъди виновните лица.

Тоест вие се различавате от вашите колеги от опозицията, които в последните няколко часа твърдят, че има политически чадър върху тази разработка?

Поне на ниво МВР и ДАНС не можахме да установим какъвто и да е политически чадър, защото разработката е била предадена в прокуратурата. За мен няма никакъв логичен факт, който да обосновава твърдението на колегите от опозицията. Аз ще се радвам, ако чуя конкретните им мотиви.

Ще конкретизирате ли кога точно тази разработка е предадена в прокуратурата?

Още 2006 г.

Тоест не е вярно това, което твърди отново вашият колега Йордан Бакалов, че тази разработка е поискана от прокуратурата едва преди три дни?

Не е вярно.

Така. Казахте, че тази разработка е започнала през 2006 г. Бихте ли казали срещу кого, или вероятно лицата са повече от едно, е започнала тази разработка?

Срещу длъжностно лице в едно министерство, Министерство на екологията, за да бъдем по-конкретни. Имената на лицето не бих могъл да споделя, тъй като са следствена тайна, пък и не ни бяха и казани в случая. Но така или иначе беше ни съобщен и номерът на прокурорската преписка и аз нямам никакви основания да се съмнявам, че на прокурорската преписка, които бяха от 2006 г., са фалшиви, измислени от министъра. Разбирате, че твърдението на г-н Бакалов доста олеква при наличието на точна преписка.

Бихте ли могли да кажете за какъв поне вид престъпление става въпрос?

За престъпление по служба.

За престъпление по служба. Този човек от Министерството на екологията, срещу когото се е водило разследването и сега ще има дело, свързан ли е по някакъв начин с Движението за права и свободи?

Не бяха събрани такива данни и трудно би могло да се каже дали и кой човек членува в някоя партия. Разбирате, че това е информация, която всеки човек запазва в себе си - на коя партия симпатизира.

Напротив, при днешното управление на тройната коалиция много е лесно да се каже кой на кого е човек, защото там квотите са много ясно разпределени - ДПС, НДСВ и БСП.

Ами, вижте сега, по умозрителен път ако смятате, че е Министерството на екологията е квота на ДПС, което е, разбира се, така - министър на ДПС управлява, бихте могли да направите такъв извод. Аз лично не бих могъл да съм категоричен, че всички работещи в Министерство на екологията са членове или симпатизанти на ДПС, но това е въпрос на лична преценка, може и да греша.

Не, не, аз също не мога да направя такъв извод. Това, че министър Джевдет Чакъров е от квотата на ДПС, не означава, че целокупното министерство е от квотата на ДПС. Добре, тогава по друг начин ще ви попитам - на какво ниво е този човек? Дали е от висшето ръководство на министерството, или е по-скоро от средния ешелон на министерството?

По-скоро от средния ешелон.

По-скоро от средния ешелон. Защо преди няколко часа колегите ви Яне Янев и Димитър Абаджиев ви обвиниха, че едва ли не сте саботирали изслушването на министър Миков и председателя на ДАНС Петко Сертов, и ви поискаха оставката?

Спомнете си, че преди около година и половина точно Яне Янев беше заловен с включен телефон от засекретено заседание на комисията да предава самото заседание. На днешното заседание аз помолих всички участващи колеги да предадат своите мобилни телефони в специална метална каса, така, както е и по новоприетите правила за работа в комисията, които може да намерите на сайта на комисията. Преди две седмици бяха приети тези правила и помолих колегите да се съобразят с правилата. Тяхната реакция ме учуди. Но аз смятам, че правилата важат и за депутатите. Както управляващите, пък и много от колегите от опозицията предадоха своите телефони, така трябваше да направят и колегите Янев, Абаджиев и други. Те показаха известна, доста силна съпротива срещу това, което за мен не е добър знак. Правилата важат за всички, дори за депутатите.

Добре. Така или иначе опитахте ли се по време на днешното няколкочасово заседание чрез някакви процедурни хватки да осуетите или да възпрепятствате изслушването на Петко Сертов и Михаил Миков за въпросната разработка, за която говорим - "Лиана"?

Ами, самият факт, че изслушването беше проведено, говори по другата насока. Самият факт, че веднага насрочих съгласно искането на опозицията това заседание, говори в другата насока. Но това, което колегите може би не споделят и на което аз държа, е, че въпросите, които вътрешната комисия трябва да разглежда, а не въпросите на отделни политически партии, а въпросите на това дали МВР и ДАНС са си свършили работата срещу определени лица, независимо към коя партия принадлежат. По този въпрос имахме доста дълъг спор, защото както комисията, така и МВР, и ДАНС не са органи, които трябва да работят за или против определена партия, а те трябва да работят за и против, по-скоро против определени престъпления и определени престъпници.

Разработката, която е започнала срещу това лице, заемащо, така, средна позиция в Министерството на екологията, е започната през 2006 година от ГДБОП, нали така?

Да.

Ако трябва да резюмираме, тъй като обществените очаквания, в небезизвестна степен подклаждани от опозицията, очакваха днес вие да се занимаете с разработката "Лиана" и финансирането на ДПС, та открихте ли в тази разработка данни за финансирането на ДПС?

Този въпрос беше зададен и на министъра, въпросът за незаконно финансиране на ДПС. И отговорът на министър Миков беше, че незаконното финансиране на политическите партии е ангажимент на Сметната палата. И финансирането на политическите партии, ако то е извършено в нарушение на закона или заобикаляне на закона, е административно нарушение, което се санкционира с доста сериозни глоби, но от Сметната палата, не от МВР. МВР и ДАНС работят по престъпления. Те залавят престъпници. И се оказа, че МВР и ДАНС са заловили съответния престъпник, предали са го на прокуратурата.

Последен въпрос. Днес по някакъв начин на това неколкочасово заседание споменато ли беше името на покойния Ахмед Емин?

Нито веднъж.

Добре. Безкрайно ви благодаря за изчерпателния разказ. Това беше коментара на Минчо Спасов, председател на вътрешната комисия в парламента.

Коментарът и на Борислав Българинов, зам.-председател на вътрешната комисия. Разбрахме впечатленията от днешното заседание на председателя на комисията Минчо Спасов. Бих искала да разбера и вашите какви са. Имаше ли смисъл това заседание, какво лично вие разбрахте за разработка "Лиана"?

Ами, вижте сега, за мен лично всяка една среща, по какъвто и да е повод с министър, както е в случая с председателя на ДАНС, е много положителна, защото в крайна сметка се научават неща, които стигат и до всеки български гражданин чрез нас. Така че за мен всяка една такава среща е положителна. В крайна сметка българите разбраха, защото това от никого не се знаеше, че във връзка с тази разработка има образувано досъдебно производство, което все още не е приключило. И това досъдебно производство се води срещу бивш служител срещу Министерството на екологията. Така че всичко това нещо е много положително. Вие го научавате днес, говоря всички български граждани, вследствие на това изслушване.

Г-н Спасов не можа да ми даде категоричен отговор дали това лице, което е бивш служител на Министерството на екологията, е свързано по някакъв начин с ДПС.

Ами, това, което поне ние, защото зададохме същия въпрос на министъра на вътрешните работи, той не отговори да е свързано с ДПС. Но и не отрече да е свързано с ДПС. Отговорът му беше такъв, че нито потвърди, нито отрече. Но за мен това не е най-важно. Най-важно е, и в тази връзка и аз зададох въпросите дали това лице е свързано по някакъв начин с финансирането на определени политически партии. Това...

Така, добър въпрос. И какво ви отговориха?

Това беше интересното.

Какво ви отговориха на този въпрос?

Ами, това е интересното, че нищо не ми отговориха, защото все още течало досъдебното производство и по никакъв начин няма как да установят това, да обявят това нещо. Но все си мисля, че всичко това, което се случва, по един или друг начин, щом се касае за престъпление по служба, където се набавя имотна облага или се, за себе си или за друго лице, мисля, че по един или друг начин това, което по някакъв начин е отклонявано и отива в нечий джоб, но нека това да изчакаме да се обяви от прокуратурата или съда къде е отивало, ако имат смелостта, тя вече топката е при тях.

Все пак за какъв вид престъпление, кои текстове от българското законодателство е нарушил въпросният човек, можете ли да ни кажете?

Въпросният, разбира се, че мога да ви кажа, въпросният човек е извършил престъпление по служба. Това са престъпления, които се извършват във връзка с работата на определено лице и се придобива имотна облага за самото лице или за трето лице.

Имате ли представа в какъв размер е имотната облага?

Не, не мога да ви кажа. Има тук досъдебно производство и там, предполагам, ще се извършат необходимите експертизи, установяват се сумите, така че в скоро време предполагам, че след като се разбутаха нещата, това производство, защото е от 2006 г., вече втора година, би трябвало да приключи.

Добре, това добър атестат ли е според вас за работата на МВР, прокуратурата, след като ето, две години се разработва и едва, от 2006 е започнало, едва сега ще влезе това дело в съда?

Ама как да говорим...

Добър атестат ли е?

Как да говорим за добра атестация за МВР и други служби, при положение, че хора отвън, хора от Европейския съюз, служби от Европейския съюз ни посочват какви престъпления сме извършили, а ние стоим и не ги установяваме, дори и не ги разследваме? Така че не може да говорим за добра атестация. Това, че не образуваме едно дело, не значи добра атестация за МВР. МВР в момента е една разбита команда, която, ръководството на МВР се опитва по, всячески да направи нещо, колкото да спаси мандата си. И това е цялата работа в МВР. Друг е въпросът дали има желание за нещо по-сериозно като промяна в МВР. Също така и дали започна сериозно да се работи и в ДАНС. Това ще го видим в скоро време, тъй като се смениха определени хора в ДАНС, измени се и законодателството в Министерството на вътрешните работи, нека сега да видим тия хора могат ли да работят. Те поискаха тази смяна на законодателството, получиха я, казаха, че по тоя начин ще могат да работят добре. Оттук нататък да ги видим дали могат да работят наистина добре.

Вярно ли е, отговаря ли на истината това, което твърди вашият колега Йордан Бакалов, че като министър Румен Петков е спрял тази разработка и тя е възобновена едва след като Михаил Миков става министър на вътрешните работи?

Ами, аз мога да ви кажа, че никога не съм се съмнявал нито за малко в думите на г-н Бакалов. Така че щом го е казал пред медиите, това отговаря на истината. Аз такава информация нямам, но със сигурност това, което знам донякъде, смятам, че отговаря на истината онова, което излезе.

Господин Българинов, ще попитам и вас - саботираше ли председателят Минчо Спасов изслушването на Петко Сертов и Михаил Миков, нещо, заради което част от вашите колеги днес му поискаха оставката?

Ами, вижте сега, значи, при положение, че е конкретизирано искането от 10 народни представители, а именно има ли извършени корупционни действия от определени лица и има ли незаконно финансиране на политически партии, като има и посочена партия... разбирате, че всичко е формулирано точно и ясно. Гостите, които бяха - председателят на ДАНС и министърът на вътрешните работи, бяха подготвени с необходимата информация, и в един момент Минчо Спасов реши, че всичко това нещо, което става, трябва да се конкретизира допълнително, да се срещнем наново с представители на ДАНС и МВР и т.н., и т.н. Ние загубихме един час. И благодарение на все още разумни хора в тази вътрешна комисия се стигна дотам, че всичко това нещо беше отхвърлено като идея на господин Спасов и се прие да бъдат изслушани и двамата. Така че в началото имаше един такъв опит, но благодарение, както казах, на добросъвестни все още народни представители се стигна до изслушването.

Вие присъединявате ли се към колегите си, които поискаха днес оставката на Минчо Спасов, или ще застанете на по-резервирана позиция?

Не, защо да заставам на резервирана позиция. Вече няколко пъти аз имах такъв случай, в който и аз дори като заместник-председател на вътрешната комисия направих определено искане, след това се оказа, че не съм го формулирал, макар че въз основа на моето искане се взе решение, взе се решение, повтарям, с гласуване, където беше прието моята идея да се изпратят документите в прокуратурата. Второто, което е - вече няколко пъти аз искам да се извършат съответните проверки във връзка с използването на специални разузнавателни средства в следствието и прокуратурата. И това не се изпълнява. Така че нещата се натрупват и смятам, че трябва да се ходи в тази посока и да се регулират нещата във вътрешната комисия.

Но от оставки, аз предполагам, че чак пък толкова не е нужно, нали така?

Не разбрах.

Казвам - оставки чак не са нужни, може да седнете и да се разберете по мъжки там, в комисията, как да вървят вашите заседания.

Значи, когато става въпрос за принципни неща, не става въпрос за мъжки неща. Така че лично за мен, ако се постави този въпрос, не бих се замислил да гласувам за оставка.

Изненадвате ме. Добре, с едно изречение да резюмираме - имаше ли смисъл от днешното заседание? Нерде Ямбол, Нерде Стамбул, обичаме да казваме ние. Търсихме как се финансира ДПС, открихте един човек, една личност, не много светла, от Министерството на екологията, от неговия среден ешелон, която се е облагодетелствала за, така, собствени цели, собствени нужди.

Ами, вижте сега, пак повтарям - аз зададох въпроса на министъра на вътрешните работи във връзка с дейността на Министерство на вътрешните работи по разкриване и разследване на престъпления дали е стигнал до това има ли незаконно финансиране на политическите партии. Лично като народен представител мен ме интересува, защото в момента се променят избирателните закони, както и Законът за политическите партии. Така че това е необходимо, за да може да се избегнат всякакви спекулации на тази тема и за да може финансирането на политическите партии да не става чрез обръчи от фирми, а да става само чрез точно определени по закона случаи.

На следващото заседание просто поканете Сметната палата, вероятно хората от нея ще бъдат по-разговорливи от Михаил Миков и Петко Сертов, така предполагам.

Ами, дай боже. Аз имам няколко идеи в тази връзка, така че нека да изчакаме, дано се случат тези неща и да видим как се финансират партиите. Разбира се, че може да бъдат поканени и представители от Сметната палата.