Сотир Цацаров се дразни от подкрепата на властта
Сотир Цацаров се дразни от подкрепата на властта / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Сотир Цацаров: Вотът за главен прокурор трябва да е таен и честен
59511
Сотир Цацаров: Вотът за главен прокурор трябва да е таен и честен
  • Сотир Цацаров: Вотът за главен прокурор трябва да е таен и честен

Кандидатът за главен прокурор и председател на Окръжния съд на Пловдив Сотир Цацаров заяви, че се дразни на подкрепата за него, афиширана от изпълнителната власт.

В последно време премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се изказваха ласкаво за Цацаров, определяйки го като техен любимец.

Тримата кандидати за наследник на Борис Велчев - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, бяха на изслушване в етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС), която ще обяви становището си за нравствените им качества на 17 декември.

Преди изслушването, Цацаров каза, че няма нищо против предстоящия вот за главен прокурор да бъде проведен с бюлетина, а не по електронен път. Преди време той поиска с писмо до ВСС промяна в начина на гласуване, след като се появиха твърдения, че той е измислен именно в негова полза.

Предстои ВСС да реши дали да остави правилата непроменени, или да ги измени по някакъв начин.

След като изслушването му приключи, Цацаров призна, че не са му приятни думите, с които той е определян в последно време: "Аз съм любимият съдия на властта, аз съм фаворитът на властта, нали това е етикетът, който ми слагат?! Всяка подкрепа би следвало да радва един човек, нали така?! В конкретния случай подкрепата от изпълнителната власт води до какво? Води до етикета "фаворит на ГЕРБ". Не е работа на министър-председателя, нито на вътрешния министър да хвали който и да е съдия, включително и мен".

След като беше изслушана от комисията, другият кандидат за поста Галина Тонева заяви, че срещу нея няма постъпили сигнали и й се иска да вярва, че изборът няма да бъде политически, а ще зависи изцяло от убежденията на членовете на ВСС.

Сотир Цацаров се дразни от подкрепата на властта
netinfo

Третият претендент Борислав Сарафов пък изясни, че срещу него не е имало сигнал, а проверка на Върховната касационна прокуратура заради един от свидетелите по делото срещу братя Галеви, който твърди, че Сарафов го е карал да лъжесвидетелства.

Сотир Цацаров се дразни от подкрепата на властта
netinfo

На извънредно заседание в сряда етичната комисия ще изслуша кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева и адвокат Петър Ванев - човекът, който внесе сигнала срещу нея, за да изясни обстоятелствата и фактите около неговите твърдения.

Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията" към Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва днес тримата кандидати за главен прокурор на България.

Тримата кандидати са Галина Тонева - зам. главен прокурор при ВКП, Сотир Цацаров - председател на Окръжен съд-Пловдив, и Борислав Сарафов - ръководител на Специализираната апелативна прокуратура. Членовете на комисията към ВСС ще чуят аргументацията на кандидатите, ще им бъдат зададени въпроси и ако имат желание, те могат да представят и документи. Самото изслушване и гласуване на тримата от ВСС се очаква да бъде на 20 декември.

Дарик зададе еднакви въпроси към тримата кандидати за поста главен прокурор, свързани с актуалните събития, както и с правомощията на този пост.

Предлагаме ви да изберете между отговорите на тримата кандидати. Така ще разберете идеите на кой от претендентите са най-близки до вашите. Разберете кой е вашият избор за главен прокурор!