Софиянци ще имат вода и след източването на яз. Искър заради пожара в Рила
Софиянци ще имат вода и след източването на яз. Искър заради пожара в Рила / netinfo
Наличният обем в язовирИскър" гарантира питейните нужди на София в дългосрочен план, независимо, че в момента от него се черпи вода за гасенето на пожара в Рила, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В момента почти 80 процента от общия обем на язовира е запълнен. Общият му обем е 655,300 млн. куб. м, а наличният обем към 7 септември е 516,211 млн. куб. м.

Необходимите водни обеми за задоволяване на питейно битовото водоснабдяване на София за септември, съгласно месечния график за използване на водите на комплексните и значими язовири, са 15 млн. куб.м.

Съгласно разпоредбите на чл. 44, ал. 1 от Закона за водите, разрешително за водовземане не се изисква за дейности по защита на населението при обявено кризисно положение, уточняват от министерството.

Мероприятията, заложени в програмата за професионалния празник на пожарникарите – 14 септември, се отменят, съобщи за Дарик говорителят на ОДП – Благоевград Гергана Моралиева. Причината е пожарната обстановка в парк „Рила", където са съсредоточени действията на огнеборците от пожарната служба. В рамките на Седмицата на пожарната безопасност бяха предвидени временни приемни за граждани с обявени открити телефонни линии за връзка с регионалните звена на службата през цялата седмица.

Други новини от Благоевград