София счупи 125-годишен температурен рекорд
София счупи 125-годишен температурен рекорд / Thinkstock/Getty Images

Пролет през февруари. В четири града в страната - Плевен, Пазарджик, Оряхово и София, днес са подобрени абсолютните температурни рекорди за февруари, каза дежурният синоптик от НИМХ към БАН Красимир Стоев.

Той уточни, че абсолютен рекорд за месеца означава, че за последните 126 години (откакто има температурни измервания) не е имало такива температури през февруари.

Пролет през февруари, прогнозират снегът да се завърне в началото на март

Най-топло днес е било в Плевен - 26,5 градуса. В Пазарджик термометърът е достигнал 24,8 градуса. В Оряхово температурата е била 22,6 градуса. В София термометърът е показал 22,2 градуса.

Така на практика високите градуси в столицата счупиха температурен рекорд на над 125 години, откакто има измерване на температурата в столицата, уточни Стоев. Предишният рекорд е бил през 1977 г., когато са отчетени 21,6 градуса.

И Русе с температурен рекорд

Високи температури са отчетени и в други райони из цялата страна. В района на Враца са измерени 23 градуса, в Монтана и Ловеч термометрите също отчетоха високи стойности - от 22 градуса. Толкова скочи живакът и в Бургас.

Температура от 23,5 градуса е измерена в Силистра, показва справка от Метеорологическата обсерватория в крайдунавския град. Според статистиката на обсерваторията това е местен температурен рекорд - най-високата температура досега за датата 15 февруари в Силистра е била измерена през 2011 г. - 22,6 градуса.

Рекордно висока температура за днес е измерена и в Русе. Термометрите в крайдунавския град се покачиха до 21,2 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната станция.

Така високите температури счупиха 46-годишен рекорд за града. Справка показва, че през 1970 г. на днешната дата са били отчетени 20,2 градуса.

От НИМХ са категорични, че рязко застудяване не се очаква. И през утрешния ден ще се запази топло време с високи температури.

Източник: БГНЕС, БТА