/ БГНЕС
В днешния глобален свят се очаква трудовата мобилност все повече да се засилва. Технологиите и дигитализацията създават постоянно нови предизвикателства пред пазара на труда. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

„За нас е много важно да обсъдим заедно предизвикателствата пред трудовата мобилност на българите в Европейския съюз и начина, по който всички ние можем да защитим техните права по-добре“, каза Шалапатова.

Социалният министър отбеляза, че предизвикателствата затрудняват не само ефективната защита на правата на работещите от страна на институциите, но и работодателите също са затруднени да прилагат в най-пълна степен законодателството, чиято промяна много често е по-бавна от развитието на отношенията на пазара на труда. „В този смисъл се изисква време то да бъде адаптирано към новите реалности“, подчерта Шалапатова.

В тези условия, посочи тя, добрата комуникация и координация между компетентните администрации в държавите-членки, ефективният социален диалог, съвместните действия, информираността относно общото европейско законодателство, подкрепата за неговото ефективно прилагане във всички държави, независимо от спецификата на националното законодателство, са от съществено значение, за да се постигне гарантиране справедливата трудова мобилност.

Шалапатова: Влизането в еврозоната е промяна за хората, но сме убедени в ползите

„Европейският орган на труда е именно институцията, която може да подкрепи в най-голяма степен държавите-членки в усилията ни да гарантираме правата на мобилните работници и да предотвратяваме трудовата експлоатация“, смята социалният министър.

Шалапатова добави, че целият политически кабинет на министерството активно работи за това да се мобилизират всички възможни ресурси в обществото именно за посрещането на тези предизвикателства. „Ние имаме сериозно предизвикателство от гледна точка и на демографската ситуация в страната. Мисля, че за всички експерти, които от години работят по темата за пазара на труда, е изключително ясно едно – ако ние вземем мъдри решения за пазара на труда днес, особено за активирането на младите хора, за защитата на правата на българи, които работят в чужбина и обратно, ако успеем да реализираме и една успешна политика за обратната мобилност, а именно връщането на българи и хора от нашата диаспора обратно на нашия пазар, това би бил един много добър катализатор и за подобряване на демографската ситуация в страната“, заяви тя.

Министърът на труда и социалната политика посочи, че активно се водят разговори как може да се повиши капацитета, да се реализират форуми, обучителни сесии, които не само да повишат капацитета на България, но и да бъдат в полза на държавите, на които им предстои присъединяване към ЕС. „Страните от Западните Балкани, за които предизвикателствата, които ние имаме като пазар на труда, са предизвикателства, които и те имат. И не е нужно да чакаме формалното им приемане в европейското семейство, спокойно можем да ги включим във възможности те да се докоснат и до нашия опит, както и да се запознаят с нашите предизвикателство и извлечени поуки“, каза още Шалапатова и допълни, че това ще ги подкрепи по-бързо и успешно да подготвят своите системи в сферата на пазара на труда, така че да бъдат също пълноправни членове на ЕС и по този начин да повишат качеството на живот в своите страни.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС