/ БТА

Влизането в еврозоната е промяна за хората, но сме убедени в ползите от това, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред журналисти в Благоевград. Тя коментира темата във връзка с журналистически въпрос за притесненията сред хората от очакваното присъединяване на страната към еврозоната в началото на следващата година, преди да се срещне със студенти на Американския университет в България по повод дискусия „Отживелица ли е социалната държава“. 

"Хората са притеснени и това е поредна промяна, но ние сме убедени, че има много повече позитиви. Както с всяко ново нещо в нашето общество, повече са страховете", каза Шалапатова.

Социалният министър отбеляза, че страховете могат да бъдат оборени, когато има информираност, а стремежът на правителството е да даде максимална информация, "така че хората да не се поддават на лъжлива информация и пропаганда". 

По думите на министър Шалапатова решението на политическите лидери за влизане в еврозоната е осъзнато, а ползите са много. Тя посочи, че има притеснения сред хората дали при обмяната на доходите – възнаграждения, пенсии, социални плащания, хората ще загубят. На този етап няма такива очаквания, а предвид факта, че курсът на българския лев е обвързан с еврото, не се очакват сътресения.

"В момента много българи имаме кредити в евро. Реално, ние ги изплащаме с доходите си в лева, така че няма да има голяма промяна в това отношение", каза още Шалапатова. Във връзка с притесненията в част от обществото социалният министър даде пример с Ирландия, която след влизането в еврозоната е преодоляла „сериозни икономически сътресения и сега е една от водещите европейски страни“. 

На въпрос, свързан с предстоящата ротация на правителството, министър Шалапатова коментира, че на този етап няма информация за оценка, която ще бъде основата за промяната на нейната роля като министър. "За мен най-важна е първо оценката на хората, които се опират до услугите на социалната система, хората, които са в трудовата заетост. Ако те не са удовлетворени от моя на начин на работа, моята визия и първите резултати от моята дейност, съответно аз съм готова да предам щафетата на следващия министър", каза още министърът. 

Тя коментира и темата за „внос на работна ръка от трети страни“, повдигната на брифинга, като посочи, че на този въпрос Министерският съвет е обърнал внимание още през миналата година. Установихме, че въпреки доброто законодателство в страната, на практика реализирането му е предизвикателство, каза министърът и допълни, че е необходима координация между редица министерства, за да се случи. 

Като свой приоритет, обаче, министър Шалапатова определи възможността на хората, които са в България в момента и на българските граждани, да бъдат успешни на пазара на труда. Това е и причината за инвестиране на „сериозен ресурс“ по Плана за възстановяване и устойчивост и по Програма за развитие на човешките ресурси, с цел половин милион души да получат безплатен достъп до обучения. 

"Моят приоритет е първо да бъдат партньор на хората на българския пазар на труда, в същото време мой приоритет е да чувам потребностите на бизнеса. Работодателските организации са категорични, че дори и в момента, мисля че близо 300 хиляди души не достигат на пазара на труда", каза още Шалапатова. Министърът подчерта във връзка с темата, че за България е важно не да бъде дестинация на нископлатен път, а локация на компетентни хора, които да допринесат за икономическото развитие на страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Десислава Велкова/БТА