Социални върнали на майката дете, принуждавано да проси и проституира
Социални върнали на майката дете, принуждавано да проси и проституира / sxc.hu

Бургаският районен съд потвърди санкцията от 500 лева, наложена на директора на Кризисния център за деца в града. Причината - директорката Ина Далчева върнала с декларация на майката - 13-годишно дете, изпратено в социалната институция със съдебно разпореждане.

Доклад на дирекция "Социално подпомагане" в Бургас сочи, че момиченцето живее във вредна семейна среда, майка му го принуждавала да проси, а леля му - да извършва сексуални действия с възрастни мъже. Детето е откарано в центъра на 17 юни м.г., още същия ден изчезнало оттам, появило се на следващия ден, после пак избягало. Върнало се 24 ноември м.г.

Момичето проявяло агресия и автоагресия, психолог направил опит да разговаря с него, сочат още докладите. Според служителите от Кризисния център обаче, поведението му било неприемливо. Затова екипът и директорът на социалната институция Ина Далчева преценили, че то трябва да се върне на майката. Предали й го с... декларация.

На 2 декември м.г. старши инспектор в отдел "Мониторинг" на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" извършил проверка в центъра. На директорката е наложено административно наказание за нарушение на Закона за закрила на детето. Санкцията е в минимален размер от 500 лева, тя обжалва.

Съдът обаче прецени, че не е изпълнила заповедта на шефа на Дирекция "Социално подпомагане" и не е съдействала при осъществяване на дейностите по закрила на детето - социално и психологическо консултиране, подкрепа, превенция на просията и инхалирането с бронз и потвърди глобата.

Решението на съда подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок.

Други новини от Бургас