Социалисти искат от Русия български секретни архиви
Социалисти искат от Русия български секретни архиви / cнимка: Sofia Photo Agency

За връщането на българските секретни архиви, които се намират в Русия, се обявиха от федерация "Открит форум" в БСП. Според лидера на формацията Красимир Премянов въпросът ще бъде поставен в дневния ред на визитата на руския президент Владимир Путин.

Редно е преди връщането им, тези архиви да бъдат публикувани съвместно и от българска, и от руска страна, смятат от "Открит форум". Трябва Русия да направи този жест към България, за да попълним историческите си фондове, заяви Красимир Премянов. Русия е приятелска страна и визитата на нейния държавен глава е визита на президента на приятелска държава, категоричен бе Премянов. Той определи като "неадекватно" поведението на някои десни политици и граждански формирования по повод на посещението на Владимир Путин.

Във вътрешнополитически аспект "Открит форум" планира да основе ново формирование извън БСП като юридическо лице с нестопанска цел, в което да се дискутират и да се изработват предложения и законопроекти по важни за страната въпроси. Има идея то да се нарича "Открит форум - социален избор", но все още името не е окончателно избрано, каза Премянов.

Той уточни, че "Открит форум" си остава в рамките на БСП, а новата формация няма да има нищо общо с партийния живот и в нея могат да се включат не само социалисти, а и безпартийни граждани, и привърженици на други партии.