/ БГНЕС
Служители на регионални здравни инспекции в страната протестираха днес пред сградата на здравното министерство. Основните им искания са за стартови заплати, в размер на 760 лева, както и за заличаване на диспропорциите между различното заплащане за еднакви длъжности. Над 20 са инспекциите, които се включиха в недоволството, столичната регионална здравна инспекция обаче не бе сред тях.

Служители на РЗИ-Варна отново излязоха на протест (СНИМКИ)
 
От 1 май заплатите на служителите в регионалните здравни инспекции да се увеличат с не по-малко от 20 процента е сред основните искания на протестиращите, посочи Божидар Костадинов от инспекцията в Пазарджик:
 
Да се определят стартови заплати за всяка длъжност, които 1.5 пъти по-големи от минималната работна заплата за страната. Освен това искаме ежегодно увеличаване на заплатите въз основа на годишната оценка на изпълнението на длъжността от служителите; допълнителното възнаграждение и класът за прослужено време да бъде възстановено и да бъде извън основната заплата“.

Служителите в РЗИ искат повишение с 20% на заплатите си
 
Проблемът е, че наредбата, по която се определят възнагражденията на служителите, създава неравнопоставеност, допълни пред Дарик Светлана Стефанова от РЗИ Смолян.
 
„След като ни се замразиха заплатите 2012 г., колегите до 2017 г. си взимат една и съща заплата, дори и с 30 години стаж. Но появява се нов служител, който обаче кандидатства за работа, неговият стаж се взима предвид и минималната работна заплата преди започване на работа. Това е единият проблем, че новопостъпващите служители взимат по-високи заплати от дългогодишните, въпреки че именно дългогодишните после трябва да ги обучават и въвеждат в работата“, каза Стефанова.
 
Ако за системата на РЗИ няма актуализирани заплати, как тогава ежегодно се бележи ръст на средната работна заплата в държавния сектор, попита още Стефанова.