/ Министерски съвет
Министерският съвет отпусна 800 000 лв. за финансово осигуряване на изпълнението през 2022 г. на Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет. 

Българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница, както и българите от историческите български общности в чужбина, са неделима част от българския народ. Те генерират в себе си значителен икономически, финансов, образователен, интелектуален, демографски и трудов и потенциал.

Подпомагането на проекти на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание в рамките на 4-годишната Програма, ще създаде нови възможности за приобщаване и включване на българските граждани зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България, за съхраняване на българското етнокултурно пространство и разпространение на положителния образ на България по света, пише в съобщението.