Следователи ще повторят взрива от атентата на летище Бургас край Ихтиман
Следователи ще повторят взрива от атентата на летище Бургас край Ихтиман / снимка: БГНЕС, архив

Два автобуса ще бъдат взривени край Ихтиман на 26 април като част от следствен експеримент по случая с атентата на летище Бургас от 18 юли 2012 г. Следователите обясняват, че възстановката ще даде повече яснота за терористичното нападение, отнело живота на петима израелски туристи, на българския шофьор на автобуса и атентатора, съобщи БНТ.

Събраната информация от охранителните камери и свидетелските показания ще помогне на следователите максимално точно да възпроизведат взрива. Автобусите са закупени от Европол. На мястото ще бъдат поставени и човешки макети, изработени от желиран материал на силиконово-колагенна основа. Мускулната и костна плътност на куклите е близка до реалната.

Пред националната телевизия следователят Георги Илиев разказа, че целта на експеримента е да уточни кога точно се е случил взривът- дали, когато атентаторът е поставял раницата си в багажното отделение или преди това.  Повторението на атентата ще даде отговор и на въпроса дали намерението на терористите е било да задействат бомбата след потеглянето на автобуса, за да има повече жертви. Затова ще бъде взривено приблизително същото количество експлозив, като преди година на летището в Бургас. Човешките макети ще бъдат поставени на съответните разстояния като при атентата.

Възстановката ще има и учебна цел за разследващите с оглед на бъдещата им дейност, обясни Илиев и уточни, че климатичните условия в момента също са близки до тези на терористичния акт от преди година.