/ Thinkstock/Getty Images
Вторични трусове след вчерашното земетресение не се очакват, заяви за "Дарик" директорът на секция "Сеизмология" в Геофизичния институт при БАН проф. Емил Ботев. Той уточни, че магнитудът е бил 4.1 по скалата на Рихтер. Епицентърът - на север от град Клисура, а дълбочината - 17 километра.
 
Земетресението продължило около 3 минути и половина и е усетено в много населени места - Клисура, Карлово, Етрополе, Пловдив, Пазарджик, Панагюрище, Плевен, Ботевград, Стара Загора, Розино и дори Враца. Хората са се уплашили.

Земетресение стресна част от страната, няма данни за щети
 
Афтършокове обаче не се очакват, успокои проф. Ботев:
 
Това е потенциалът на подбалканските структури, т.нар. Подбалкански сеизмичен линеамент, който е характерен тъкмо с това, че макар и да се случват земетресения с малко по-голяма сила, още в рамките на категорията слаби земетресения, то тези земетресения, както преди 2 години имаше и в Сливенско, в Своге наскоро, така и снощното, са просто единични събития. Не са последвани от обичайните афтършокови или послетрусови поредици от по-слаби земетресения. При снощния случай до Клисура няма нито един досега следтрус и нашата прогноза е, че няма опасност от развитие на сеизмични процеси“, каза специалистът.
 
Средният магнитуд на вчерашното земетресение е бил 4.1, а максималните оценки са 4.2, уточни проф. Ботев и добави, че магнитудът никога не може да бъде определен точно, тъй като се изчислява по различни видове сеизмични вълни и други геофизични показатели.

Земетресение разтърси част от България
 
Кметът на Клисура Генка Тодорова заяви, че трусът е бил усетен в населеното място, което е накарало доста от хората да излязат от домовете си. „Самата аз бях вкъщи. Изпод земята започна бучене и в рамките на няколко секунди се разтресе земята“, разказа Генка Тодорова.

Земетресението е усетено силно и в село Розино, което се намира най-близо до Клисура, съобщи кметът Ангел Шаламанов.
 
„Бучеше доста силно, животните бяха неспокойни, а кучетата лаеха“, каза Шаламанов. Няма данни за пострадали хора и разрушени сгради в района, където земетресението е усетено.