Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка след разследване на NOVA за това как се взема степен „магистър“ без „бакалавър“. 

На този абсурд се натъкна репортерът Тина Ивайлова след зрителски сигнал за продажба на фалшиви дипломи и неистински документи от името на ПУ „Паисий Хилендарски”.

"По случая е образувана преписка в Районната прокуратура в Пловдив и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел „Икономическа полиция“ на ОД на МВР-Пловдив, за установяване на евентуално извършено документно престъпление.

По преписката ще бъдат проверени изнесените данни в публикацията за съставен неистински официален документ - служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен. Срокът за приключване на проверката е едномесечен", съобщават от държавното обвинение.

Главен герой в разследването, излъчено в "Неделята на NOVA", беше Десислава Йорданова. Тя също има диплома за завършено висше образование със степен „магистър“ от Медицинския университет в Пловдив.

От документа се вижда, че през 2010 г. тя е завършила специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт” с почти пълно отличие. Формата на обучение е задочна. Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и в никакъв случай не буди съмнение за достоверността му.

Как се става „магистър” в Медицински университет без „бакалавър” (ВИДЕО)

Влизането за обучение по тази магистърска степен задължава кандидата да представи диплома за завършено поне бакалавърско образование. Нещо повече - трябва да си приложил тази диплома към набора от документи за кандидатстване за по-висша форма на обучение.

През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която, освен квитанция за платена такса, прилага и копие на диплома за завършено висше образование "Икономика" в ПУ „Паисий Хилендарски“. От Медицинския университет обаче не откриват такова копие на диплома.

„Открихме служебна бележка от другия университет, в която се декларира, че лицето има степен „бакалавър” в съответна специалност на един от факултетите на този университет”, обясни настоящият ректор на Медицинския университет професор д-р Марияна Мурджева.

В служебната бележка е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и мениджмънт”. Откриваме няколко правописни грешки.

Освен това, от печата на документа не става ясно кой го издава. По-късно разбираме, че това е така, защото е неистински. Става ясно, че Йорданова не е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува там. Няма и специалност „Маркетинг и мениджмънт“, категорични са от ръководството на университета.

В отговора на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” професор д-р Румен Младенов се казва: „Фактологично - в „Служебната бележка“ е цитиран и факултет „Икономически”, а в ПУ „ Паисий Хилендарски“ от разкриването му досега има „Факултет по икономически и социални науки”, както нямаме цитираната бакалавърска специалност „Маркетинг и мениджмънт“, а само „Маркетинг”.”

Иначе Десислава Йорданова твърди пред екипа на NOVA, че е завършила „Стопанско управление“ в Стопанския факултет към ПУ. Става ясно още, че от „Паисий Хилендарски“ не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само уверение.

„На дипломирани студенти може да бъде издадено уверение върху бланка на университета, съдържащо реквизити, определени в Наредбата за държавни изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища (чл.15)“, обясняват подробно от ръководството на университета.

„Изключително неприятно изненадана съм от факта, че преди повече от 10 години от магистърските ни програми е влязъл да се обучава студент, който е декларирал, че е завършил преди това обучение в степента „бакалавър”.

Наистина аз не съм била член на ръководството тогава, ректор съм едва от 10 месеца, а в управлението на университета участвам от 2011 г. година като заместник-ректор. Мога да ви уверя, че за тези близо 9 години сме се стремили въобще да нямаме такива гафове.

Това, което следва да направим, е в университета да назнача комисия, която да направи подробна проверка на документацията и въз основа на тази проверка да се вземе решение оттук нататък какво да се направи с тази студентка, която е завършила съответната магистърска степен“, казва още професор д-р Мариана Мурджева.

В същото време Десислава Йорданова твърди, че има диплома за завършен бакалавър и обещава да ни я покаже.

Коя е Десислава Йорданова?

Председател на Районния съвет на БСП - район „Западен” в Пловдив. На сайта на партията във визитката й е посочено, че е завършила висше образование степен „бакалавър“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ специалност - „Стопанско управление.“

В продължение на няколко дни Йорданова обещава да се срещнем, но всички срещи отпадат по различни причини. Започва кореспонденция, в която подробно ни обяснява, че е в болница.

Изследват я за COVID-19. Твърди, че е на системи, а в същото време в социалните мрежи пуска снимки от партийни мероприятия. В продължение на няколко дни тя обещава да ни изпрати снимки на дипломата си от ПУ „Паисий Хилендарски”.

Докато чакаме да се срещнем с Йорданова, разбираме, че дипломата й в Медицинския съвет е анулирана с решение на Академичния съвет на университета. В момента Десислава Йорданова работи в община Родопи в отдел „Образование” като главен експерт „Здравеопазване и социални дейности”. За заемането на поста й помогнала невалидната вече диплома от Медицинския университет.

„Назначена е в началото на месец юни. Има представени за завършено висше образование, специалност „магистър” в Медицинския университет, специалността е „Здравен мениджмънт”.

Аз съм изключително изненадан от това, от Вас го разбирам, че дипломата е анулирана. Нямах представа. Когато е кандидатствала, е била с нормална диплома за завършено висше образование”, обясни кметът на община Родопи Павел Михайлов. Той допълни, че след като направи официална справка дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе адекватни мерки.

Справката получихме и ние. Как обаче се е стигнало дотук - студент без бакалавърска степен да стане „магистър”?. Бившето ръководство на Медицинския университет към момента няма отговор на този въпрос, но ние все още се надяваме да получим такъв от Десислава Йорданова.
nova.bg