/ iStock/Getty Images
Четири деца, причинили пожар по непредпазливост в района на Велинград, са установени от служители на Районното управление града, съобщава пресцентърът на ОД МВР - Пазарджик.

Пожар в гората над Велинград

Частично бедствено положение в община Велинград

Пожарът възникна на 5 август в землището на Велинград, на територия от горския фонд на Държавно горско стопанство "Алабак". Успоредно с действията по ограничаване на разрастването и потушаването му, служители от РУ - Велинград са работили по разследване на причините, довели до него. За случая било образувано досъдебно производство под надзора на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик, териториално отделение-Велинград.

При проведените оперативни дейности полицейските служители установили, че пожарът е започнал от непредпазлива игра с кибрит в зоната на велинградския квартал "Анезица".Извършителите са едно момче и три момичета на възраст между 9 и 14 години, всички жители на квартала, допълват от пресцентъра на полицията в Пазарджик.

Пожарът край Велинград вече е ограничен

Установени са и свидетели на случилото се, на които са снети обяснения.

За срок от 24 часа в ареста на РУ-Велинград са задържани две жени на 40 и 49 години за това, че са оставили без надзор и достатъчна грижа подрастващите. Те са майка и баба на две от децата. С тийнейджърите работят инспектор "Детска педагогическа стая" и криминалисти.

Щетите от разразилия се пожар са в процес на изясняване. Процесуалните действия по случая продължават под наблюдението на прокуратурата.
БТА