/ Георги Димитров
Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 15-годишния младеж, предизвикал тежка скатастрофа в столицата вчера и попречил на полицаи да изпълнят служебните си задължения.

От Прокуратурата уточняват, че на 9 ноември около 16 часа при управление на лек автомобил в с. Владая, той противозаконно попречил на полицаи да изпълнят служебните си задължения и да извършат проверка, като след подаване на звуков и светлинен сигнал не спрял и увеличил скоростта на управлявания от него автомобил.

Младежът е обвинен и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост. След като не се подчинил на полицейско разпореждане, той увеличил скоростта на управлявания от него автомобил, като се движил в лентата за насрещно движение и преминал на червен светофар, с което поставил в опасност живота и здравето на останалите участници в движението и на полицаите и в резултат реализирал ПТП.

Предвид възможността обвиняемият да извърши друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо шофьора на автомобила.

Припомняме, че вчера следобед катастрофа затвори възловите бул. „Тодор Александров” и "Опълченска" в столицата. Лек автомобил с голяма скорост минал по бул. „Цар Борис III”, нанесъл щети и по други автомобили, а полицията го преследвала до бул. „Тодор Александров”, където бяха ударени автобус и още два автомобила. След удара, водачът изскочил от автомобила и започнал да бяга. От полицията казаха, че шофьорът е ударил най-малко 20 коли по пътя си. При инцидента имаше пострадала и една жена.