След бурни спорове и напрежение НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни
След бурни спорове и напрежение НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни / БГНЕС, архив
НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни, депутатите се скараха
84099
НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни, депутатите се скараха
НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни, депутатите се скараха
  • НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни, депутатите се скараха
  • НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни, депутатите се скараха

Въпреки настояването на командира на Военновъздушните сили България да има водеща роля при съвместна охрана на въздушното ни пространство от самолети на НАТО, парламентът не се съобрази и прие на второ четене новия Закон за отбраната и въоръжените сили без такъв текст. Днес Народното събрание разреши самолети на страните-членки на НАТО да пазят небето ни.

Командирът на ВВС: Трябва да имаме водеща роля при съвместната охрана на небето ни

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев направи предложение между първо и второ четене в текстовете на закона, засягащи съвместната охрана на въздушното ни пространство или т.нар. AirPolicing, да бъде записано, че България ще има водеща роля. Бяха внесени четири предложения - съвместната охрана да не се извършва с държави, които имат обща граница с България; да се извършва само с държави, които са едновременно членове на НАТО и ЕС; да бъде записано българско върховенство в операциите по AirPolicing и че съвместното патрулиране ще е с водеща роля - на техника, въоръжение и екипажи от българската армия.

И четирите предложения бяха отхвърлени още при второ четене на проекта в ресорната комисия.

Одобриха и чужди въздушни патрули да могат да пазят небето ни

Министърът на отбрана Николай Ненчев също не одобри поправките. Той заяви, че приоритетно използване на българските ВВС би било силно рестриктивно и би ограничило ефективното използване на съюзническите самолети на наша територия, което ще обезсмисли AirPolicing. Никой няма да докара пилотите си тук, за да стоят на земята, коментира още военният министър. Така законът стигна за второ четене до пленарна зала непроменен.

Очаквано страстите в парламента днес бяха нажежени. Според опозицията с новия закон се дава право на турски самолети да летят над нашата държава.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че управляващите добавят към страховете на българина още един - за националния ни суверенитет:

"Колко трябва да си двуличен, за да слагаш под общ знаменател - съюзнически, самолетите на държави, които само преди 25 години ти самият си определял като потенциални агресори и реваншистки настроени към България".

Критичен бе и съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов:

"Вследствие на всички натрупвания и проблеми между България и Турция, имайки предвид и политиката, която тази държава провежда на открит неоосманизъм, политиката, която води към Бълканските държави, открито заявявайки, че ще се намесва във вътрешните им работи, мисля, че предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество".

Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни

В защита на закона Валентин Радев от ГЕРБ припомни тежкото състояние на бойната ни авиация и акцентира върху това, ако се наложи съвместна охрана, НС ще реши допълнително с коя страна да се осъществява тя.

"Общото пространство на НАТО се защитава от всички държави едновременно, то не е българското въздушно пространство, румънското, турското или някакво друго. То е натовско и не ние определяме правилата. В случая само казваме на нашите съюзници, ако се наложи, ако нашата авиация случайно не може да направи нещо, тогава моля ви, нека с договор да решим кой да дойде да ни помогне", каза Радев.

АБВ не подкрепиха промените с мотива, че са неприложими. Според тях правителството трябва да вземе спешни мерки, за да подобри състоянието на авиацията.

Законът бе приет с 96 гласа "за", 34 "против" и 13 "въздържал се".