/ ФБ/ИТН
По думите на лидера на ИТН, управляващата коалиция няма единен кандидат за БНБ
Малко преди полунощ във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Трифонов коментира кандидатурите на Андрей Гюров и Любомир Каримански за управител на Българската народна банка (БНБ). Изявлението му бе по повод изказвания на началника на кабинета Лена Бориславова и председателя на парламента Никола Минчев по темата.

"Днес в две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на правителството Лена Бориславова заявиха, че кандидатът на управляващата коалиция за гуверньор на БНБ е Андрей Гюров. А това е лъжа - управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати", посочи Трифонов. 



"Началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има "второ КТБ", допълни още лидерът на ИТН.

Трифонов заяви в поста си в социалните мрежи, че тъй като работа му в момента е да пази стабилността на коалицията, няма да отговори той. Затова прикачва видео с отговорa на Любомир Каримански.  

"Недопустимо е от страна на правителството да се вмешателства в независимостта на една такава институция със 140-годишна история, както е и недопустимо да се казва на Народното събрание кой е точният кандидат. Важно е да се направи и още едно уточнение и то е свързано с това кой има право да говори от името на коалицията, кой е упълномощен и дали има такъв човек, който да е упълномощен. Към настоящия момент на мен не ми е известно някой да е бил упълномощаван да говори от името на коалицията, тъй като ние - "Има такъв народ", сме част от коалицията. Не ми е известно също така да е имало среща на която съответните коалиционни партньори да са посочили един от двамата кандидати като фаворит", заяви Любомир Каримански.