По думите на бившия председател на НС, кандидатурата за управител на банката няма да доведе до разцепление в коалицията
„Не, кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели коалицията. В коалиционното споразумение е записано в последния абзац, че коалиционните партньори ще обединят усилия за единна кадрова политика по отношение на органите, които изцяло или частично се избират от НС”. Това заяви в студиото на NOVA депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева в отговор на въпрос може ли кандидатурата на партията ѝ Любомир Каримански за шеф на БНБ да разцепи коалицията.

По думите ѝ ИТН винаги е била последователна.

Каримански благодари на всички, които подкрепят номинацията му за управител на БНБ

Кандидатурата на Любомир Каримански е на масата още от 46-ото НС. Кандидатурата беше единна, по мое мнение, защото участвам в коалиционните съвети. Не съм чула възражение по това име. Не чух и че ще бъде представена нова кандидатура. Подкрепа беше обещавана. Разговарях основно с колеги от ДБ и БСП  - и от никого не чух, че ще представят своя кандидатура. От месеци призоваваме да седнем и да обсъдим тази кандидатура и като че ли всеки път тази тема се отместваше. Нямам отговор защо?”, посочи тя.

Проблем се появил, когато започнали да текат сроковете за първата процедура и то в нейния край. „Нашата кандидатура е била винаги ясна. Не сме търсили кандидати до последния момент. Смятаме, че нашата кандидатура отговаря на всички изисквания на закона”, подчерта Митова.
NOVA