Отговарям на всички изисквания за номинация за БНБ. Това каза кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров след като по-рано от ГЕРБ обявиха, че имат съмнения относно докторската му степен.

Гюров заяви, че няма притеснения за дипломите и автобиографията си.

"Виждам, че са повдигнати някои въпроси. Имаше въпроси зададени към моята автобиография и моята дисертация. Това е много положително, това е една добра промяна", каза още той.

Преди избора за управител на БНБ: ГЕРБ със съмнения за докторската степен на Андрей Гюров

Гюров коментира съмненията в негова докторска степен и дали тя е призната в България. "Имам такава диплома. Тя е от Виенския университет от 2005 г. С това изискванията за изслушването на кандидатите е покрито и затова бях допуснат до изслушването и успях да направя своето изложение, визия и да отговаря на въпросите на народните представители. Доколкото ми беше обяснено вчера за заемането на длъжност в България за достъп до трудовия пазар, е необходимо съответната дисертация да бъде регистрирана в националната система. С тази информация направих стъпките моята дисертация да бъде качена на този сайт, да бъде видима за всички, да са спокойни кандидатите, народните представители, че отговарям на всички изисквания за номинация за БНБ", каза Гюров.

По думите му вторият въпрос е, че дисертацията, която е качена на сайта, включва години и цитати от 2008 г., което е след предаването на дисертацията му. "Тук искам да внеса изяснение защо това е така. Тази дисертация е регистрирана от Американския университет в България към МОН 2019 г. 14 години след първоначалното написване. В този документ или на тази тема аз съм работил допълнително и е имало някакви актуализации", каза Гюров.

Той представи и оригинала на дисертацията си, където такова разминаване няма.

Депутатите Гюров и Каримански - единствени кандидати за управител на БНБ

Той коментира и какво ще стане, ако никой от кандидатите не бъде избран за шеф на БНБ. "Ако се стигне до там, че не бъде избран представител, заедно с колегите ще проведем консултации и ще преминем към подновяване на процедурата, към една нова процедура и ще изработим стратегия", добави още Андрей Гюров.

БГНЕС