Скандал в парламента за държавната субсидия на РЗС
Скандал в парламента за държавната субсидия на РЗС / Sofia Photo Agency, архив
В парламента се скараха за държавната субсидия на РЗС
32478
В парламента се скараха за държавната субсидия на РЗС
  • В парламента се скараха за държавната субсидия на РЗС

Скандал за държавната субсидия на РЗС възникна по време на парламентарния контрол. Яне Янев твърди, че партията е ощетена с 90 000 лева, които са отишли при напусналите редиците на РЗС Димитър Чукарски и Марио Тагарински.

Дали наистина е така според финансовия министър Симеон Дянков, който отговори на питане на независимите депутати от РЗС: „Налице е напускане на депутати, които преминават в друга парламентарна група или стават независими народни представители. В тези случаи държавната субсидия следва да се представи на политическите партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност. Тоест, принципът е, че субсидията следва депутата, доколкото той представлява определен брой гласоподаватели, които гарантират неговата представителност".

Яне Янев попита: „Вие давате ли си сметка, че ако продължава тази порочна практика, тя ще има бумерангов ефект и ще се върне върху вашата парламентарна група от ГЕРБ? Утре ще напуснат 20 народни представители и край, субсидията ви отива. И вие би следвало да приложите закона. Ако не го приложите, още другата седмица делото ще отиде в Административния съд, ще има решение и със задна дата, искате или не, трябва да върнете парите на РЗС. Защото елементарната логика показва, че вие на практика сте ни отнели 36 000 гласа, а тези двама ренегати имат общо по-малко от 5000 гласа. И ако аз разбера, че те са попълнили декларация за принадлежност към ГЕРБ и ГЕРБ взима тези пари и им ги дава на ръка, ще стане национален скандал на европейско ниво".