Синята зона в София законна, сараите в Бояна пратени в прокуратурата
Синята зона в София законна, сараите в Бояна пратени в прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency

Синята зона в София е законна, каза кметът на столицата Бойко Борисов. Той е издал заповед, с която препотвърждава съществуването на този режим на паркиране, след като на 9 юни Върховният административен съд постанови, че е била определена незаконосъобразно от Общинския съвет. Борисов информира още, че е сезирал вече главния прокурор и Националната агенция за строителен контрол за незаконни постройки в „Бояна", за които се твърди, че са на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Днес в прокуратурата е пратен още един сигнал, този път за проверка на опит за отнемане на общински терен в кв. „Сухата река" с фалшиви документи, а по скандалната сделка за парк „Възраждане" е образувано дознание за съпричастност на съдии от фирменото отделение на съда, каза кметът.

Борисов посочи, че очаква компетентните органи да си свършат работата при проверката на имота в Бояна, за който се твърди че е на Ахмед Доган, но не се ангажира какво трябва да е действието им възоснова на общинската констатация, че постройките са изградени в противоречие със закона.

„При строителство и размер на сградите от два етажа, така както са на скицата, като ги броя, ги виждам, че са пет. Пет по три са 15 метра, а застрояването там е ограничено” до кота 7,50", каза Борисов.

Проверката в „Сухата река" е за фалшив документ за издаване на строителна скица за терен от 18 дка с цена 10 млн. лв. Директорът на общинския контрол по строителството Влади Калинов подчерта, че явно целта е ново строителство. Кметът Борисов каза, че се извършва проверка и във фирма „Паркинги и гаражи" по сигнали за източване на средства. Главният архитект на София Петър Диков посочи, че са започнали проверки как е възстановена собствеността на терени в жилищните комплекси и спортните обекти.

„Подготвяме проверка за установената собственост основно на жилищните комплекси, защото когато започнахме да ги разработваме, установихме, че не малко терени са възстановени в противоречие с изискванията на закона”, каза Диков.

„Още няколко неща с главния архитект сега ги проверяваме. Къпаляната „Мария Луизя” е в обсега на наша проверка заедно с прокурорите я проверяваме. Сега сме предприели действия и мерки по всички, мисля че са 16 подобни вдигания и сливания и съответно направени смесени дружества, които в момента прокуратурата всяка една от тези сделки ги е иззела и ги работи съвместно с нас”, заяви Борисов.