Синоптиците предупреждават за обилни снеговалежи в пет области
Синоптиците предупреждават за обилни снеговалежи в пет области / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Жълт код е обявен в 5 области на Централна Северна и Южна България за интензивни валежи за 8 февруари, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Ловешка, Габровска, Великотърновска, Смолянска и Кърджалийска. В тези области ще вали обилно сняг, а в Кърджалийска - дъжд. В Предбалкана се очакват значителни снеговалежи и образуване на снежна покривка. В Смолянска област ще има значителни снеговалежи с количества около 15-30 л/кв.м. В Кърджалийска област валежите от дъжд също ще бъдат около 15-30 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

На много места в страната ще продължи да превалява сняг, в източните и южни райони - дъжд, но постепенно валежите ще отслабват и ще спрат. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина умерен, но до края на деня ще отслабне и ще стихне. От юг-югозапад ще настъпи процес на разкъсване и намаление на облачността. Максималните температури ще бъдат между 3° и 8°, по Черноморието до 10-13°, в София 2-3°.

Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, предупреждават от НИМХ.