Сериозни горещини за нашите ширини идват през следващите дни, но все пак няма да се стигне до рекорди, това обясни пред NOVA климатологът Симеон Матев.

„Предстоят около 8-9 дни с екстремно високи температури от порядъка на 32 и 33 градуса в по-хладните и до към 40-42 градуса в най-горещите точки. В някой от дните е възможно да има рекорд, но все пак абсолютни рекорди едва ли ще има“, посочи експертът.

По думите му въздухът, който в момента се пренася над Югоизточна Европа, се е зародил над Алжир, Мароко и Тунис. Вчера в Алжир са отчетени 49 градуса, което е рекорд. Този въздух ще повиши температурите и у нас с 6-7 градуса. Затова в четвъртък може температурите да надхвърлят и 40-41 градуса.

Именно за 13 юли (четвъртък) синоптиците от Националния институт по метеорология и хидроголия (НИМХ) са обявили жълт и оранжев код за опасно горещо време в цялата страна.

времето 13 юли
НИМХ

Оранжев код за горещини и очаквани температури на места до 41-42 градуса е обявен за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

В София град, София област, Перник, Кюстендил, Търговище, Шумен, Разград, Добрич, Варна и Бургас кодът е за потенциално опасно време и е жълт.

По тези места се очакват температури около 36-38 градуса, а по крайбрежието 31-33.

жега лято
iStock/Getty Images

В петък ще премине размит студен атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад и в Дунавската равнина ще е до умерен.

Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни над Северна България, но само на изолирани места ще прегърми, възможно е и да превали. В Южна България все още ще има максимални температури около 40°, в останалата част от страната ще са с 5-6° по-ниски. 

В събота ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но само на отделни места в планинските райони краткотрайно ще превали и прегърми. Вятърът ще е от източната четвърт, слаб. Температурите и в Южна България ще се понижат, но все пак ще бъде горещо. 

жега горещо слънце
iStock/Getty Images

nova.bg, НИМХ, БТА