Сините порицаха Анна Борисова, предпочела конгрес пред министерския пост
Сините порицаха Анна Борисова, предпочела конгрес пред министерския пост / снимка: DarikNews, архив

Имаме определени притеснения по отношение на кандидатурата на проф. Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването, каза във Велико Търново депутатът и зам.-председател на парламентарната група на „Синята коалиция" д-р Ваньо Шарков. Сините първо ще изчакат да бъде обявена окончателната кандидатура на кабинета за нов здравен министър.

Политическото решение дали да я подкрепят ще бъде взето във вторник на заседание на парламентарната група. „Имаме притеснения по отношение на обема от познания на проф. Борисова относно здравната система в България", уточни д-р Шарков. Според него няма категорични доказателства за нейния управленски и административен опит и мениджърски потенциал. „На проф. Борисова ще й се наложи да излезе от медицината и да влезе в здравеопазването, а двете сфери са изключително различни", коментира синият депутат. „В момента здравеопазването е в тежка криза - резултат от непровеждането на реформи през последните осем години. Затова ще се наложи вземане на сериозни и нелицеприятни за обществото решения, волята за такива решения все пак произтича от някакъв мениджърски опит", смята Шарков.

„Не може да предпочетеш да отидеш на конгрес на ендокринолози, вместо веднага да поемеш поста и да започнеш да работиш", възмути се той. Според него това било непрофесионално и показвало какви са приоритетите на проф. Борисова.

Самият Шарков преди дни обясни, че сините са доволни от хъса за работа, който демонстрира Борисова. Десните депутати се срещнаха с кандидата за здравен министър в сряда сутрин и изслушаха идеите за реформиране на здравната система в България. Тогава Синята коалиция излезе със становище, че приема положително идеите на Борисова.

Новини от Велико Търново