Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
Проектът на НФСБ за законови промени, който предвижда разрешаване на пушенето в обособени помещения в заведения за хранене и развлечения, ще бъде подкрепен от Обединените патриоти. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов, който получил уверение за подкрепа от колегата си Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО-БНД и съпредседател на ОП. Вече стана ясно, че ГЕРБ не подкрепя подобна либерализация на режима за тютюнопушене.
 


Симеонов: НФСБ ще предложи да се разреши пушенето в обособени помещения

Забраната за тютюнопушене в закрити обществени места беше въведена през 2012 година именно от партията на Бойко Борисов. Шест години по-късно коалиционният им партньор „Обединени патриоти” внася в парламента законопроекта за частична отмяна на забраната и иска да се върне разпределението в заведенията на зали за пушачи и зали за непушачи, каквито бяха въведени преди налагането на пълната забрана.

Премиерът е против връщането на пушенето в заведения

След шест години и в ГЕРБ трябва да са осъзнали, че така приложена пълната забрана, не постига нищо, а точно обратния ефект, каза Симеонов. В ефира на БНТ той се оплака, че като непушач бил подложен на непрекъснат терор. „Пушенето е вредно и то трябва да бъде определено в конкретни места. Забраната остава - разрешаваме само в ресторанти, барове, кафенета и дискотеки. Само в тези места, които са свързани с туризма”, заяви той.


Първенци сме по тютюнопушене в Европа

Основният му аргумент за връщане на пушенето в заведения е, че така или иначе пълната забраната не се спазвала навсякъде. „Този законопроект го внасяме сега, за да можем да осигурим през предстоящия летен сезон да не бъдат ощетявани собствениците на заведения, занимаващи се с туристически бизнес”, каза Симеонов.