Има пострадали и материални щети
Силно земетресение разлюля Румъния в 15:16 ч. във вторник.



От Европейския сеизмологичен център първоначално съобщиха, че трусът е с магнитуд 5.7 по Рихтер, по-късно промениха данните на 5.5 по Рихтер. Трусът е станал близо до град Търгу Жиу.



Двама души в румънския град Търгу Жиу са леко пострадали, но не се е наложило да бъдат хоспитализирани, съобщи говорителката на болницата за спешна помощ в Търгу Жиу Михаела Цикляну, цитирана от Аджерпрес. Тя уточни, че 43-годишен мъж е получил лека черепна травма от паднало парче мазилка, а 32-годишна жена е леко пострадала след подхлъзване. Петима души са се явили в болницата с паник атаки, съобщи БТА.

Земетресението е с дълбочина 40 км и е локализирано на 102 км от Крайова, на 120 км северозападно от Сибиу и на 146 км от Питещ. Най-осезателно са го усетили в Тимишоара.
 
Според Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът в Румъния е бил с магнитуд 5,8 по Рихтер.

У нас трусът е бил усетен в редица региони, сред които София, Ботевград, Пловдив, Плевен, Варна, Монтана, Русе, Видин и Враца. За това съобщават потребители на социалните мрежи. Хората са се изплашили и временно са напуснали жилищата си.

Няма данни за пострадали хора и причинени материални щети от земетресението, усетено на българска територия, съобщиха от МВР.

Земетресението е било усетено в Сърбия и Северна Македония.
 
Минути след първия трус са регистрирани четири вторични труса, най-силният от тях е с магнитуд 4.3 по Рихтер.
 
Регистрирани са над 50 позвънявания на спешния телефон 112, в които е сигнализирано за образувани пукнатини и паднали елементи от сгради, съобщи БТА.

Вчера също беше регистрирано земетресение в Румъния. Епицентърът му бе в Югозападна Румъния, западно от активната зона Вранча, съобщи дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН. Земетресението беше с магнитуд 5,2 по Рихтер. То бе определено като най-силното в Румъния за последните две години.