пари
пари / Sofia Photo Agency, архив
Английската централна банка остави без промяна основния си лихвен процент. Швейцарската и Японската банка също не промениха лихвите и паричните си политики. Федералният резерв на Съединените щати обаче снощи повиши основния си лихвен процент с 0,25, което говори за затягане на паричната политика и очакване за растеж.

Все по-малко българи задлъжняват, но размерът на дълга расте

Сега очакванията са за плавно покачване на лихвите на банковите продукти. В България на фона на рекордно ниските проценти по депозити и кредити у нас, икономисти и финансисти вече прогнозират плавен обрат в тази тенденция, съобщи БНТ.

Държавата ще предоставя нисколихвени кредити на млади хора със стартиращ бизнес

Стигнали ли сме дъното на банковите лихви? Според Благовест Джурин е въпрос на време лихвите да тръгнат нагоре, от което не се притеснява, стига ръстът да не е шоков. "Би ме притеснило, ако се покачат с 2-3%, шоково покачване за един месец. Нормално е да има покачвания в рамките на пунктове проценти, до процент може би са нормални такива движения нагоре-надолу", коментира той.

Бързите заеми скочиха с 15%

В момента имаме най-ниските лихви, които изобщо някога банките ни са предлагали, категорични са експерти. Масово лихвите по депозитите се движат около нулата, а по ипотечните кредити средно 4%. Дъното обаче още не е достигнато. "Според мен, все още има има известен резон, известна възможност за допълнително намаление, доколкото тепърва ми се струва, че банките започват да са по-активни в кредитирането", посочи икономистът Георги Ангелов.

Печалбата на банките расте със 122 млн. на месец
 
"Увеличението на лихвите, когато започне, нека да сме коректни, не става дума нито за ноември нито за януари догодина няма фиксиран срок и не се знае в кой точно момент ще се получат обстоятелства и фактори за обрата, но когато и да се се случи то ще е много плавно и на много малки стъпки", каза Петър Андронов,  председател на Асоциацията на банките. Експертите съветват хората, които искат сега да теглят ипотечен кредит, да планират добре.

Проучване сочи: Цените на банковите услуги в България са високи

"Ако месечната им вноска е 600 лева и не им проблем сега, да помислят какво ще стане, ако тя е 700 лева и дали ще ги затрудни, защото очаква се това плавно покачване - първо да е плавно, второ да не е голямо и не би трябвало месечната вноска да нарасне в следващите 3-4 години с повече от 10-15 до 20%", обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

Кредитните експерти съветват - в който и момент да не сте доволни от лихвата или условията по кредита си, може да поискате предоговаряне или да рефинансирате.
 
БНТ