Предстои седмица с променливо време. Заради обширна и бавно придвижваща се зона с ниско атмосферно налягане, жегите временно отстъпиха, а валежите ще продължат в различни точки на страната още няколко дни, съобщи NOVA.

В понеделник в западните и централните части на Дунавската равнина ще е мрачно почти през целия ден с валежи. В останалата част на страната облачността ще е с временни разкъсвания. Още преди обяд ще започнат да се оформят  гръмотевични облаци и в часовете до вечерта в Западна и Централна България ще има валежи, които в определени моменти ще са интензивни. В районите на изток ще превали и прегърми, но локално и на по-малко места. Температурите следобед ще са в широки граници – от 24-25 градуса на запад до 31-32 на изток.

Започва дъждовна седмица, за 7 области е обявен жълт код

По планините – мрачно време с облаци, валежи и гръмотевични бури. По-значителни количества дъжд ще паднат в масивите в западната половина на страната. Дневните температури – между 14 и 20 градуса спрямо надморската височина.

Около крайбрежието слънцето ще е по-щедро, а облачността – динамична. В хода на деня предстоят краткотрайни превалявания, тук-там с гръмотевици. Температурите ще се колебаят около 30 градуса, очаква се традиционния прохладен бриз, морето – с вълни до метър по южните брегове.

Времето през август: От 13 до 40 градуса

През нощта и във вторник валежите в западните и централните райони ще продължат, отново на места в значителни количества и с гръмотевици. В сряда и четвъртък валежната зона ще засегне предимно Южна България. От петък до неделя времето ще се върне към летния си ритъм с много слънце и дневни температури около и над 30 градуса.

До края на календарния месец се очаква преминаване на студен атмосферен фронт в последните 2 дни. Нахлуването на по-хладен въздух ще създаде условия за следобедни летни бури в Дунавската равнина и Западна България.

Бързо след това обаче, предстои горещ период, който ще обхване първите дни на септември с минимални смущения и високи температури – над 35 градуса в традиционно топлите точки на страната.
 

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik