„Голяма част от сигналите, които получаваме за района на бежанския център в „Овча купел", не се потвърждават. Най-вероятно живеещите там изпитват страшни неудобства, но те са свързани с поведенческите особености на настанените в центъра", заяви в студиото на „Събуди се" по NOVA директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Протест срещу бежанския център в "Овча купел"

"Това, което правим, е да имаме постоянно полицейско присъствие в района на центъра. След разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова дори увеличихме това присъствие. Ще има и жандармерийски екип в района. Целта е да наблюдаваме настанените в центъра да не нарушават обществения ред и от друга страна - към тях да не се оказва насилие", каза още той.

Комисар Младен Маринов коментира още нарастващото напрежение в квартала и вчерашния протест там:

„Имаше заряд за насилствени действия и ние предприехме всички необходими мерки. Правихме многократни срещи и със Столична община, за да обсъдим проблема, тъй като той трябва да се реши от много институции".

Бъчварова видя предизборни интереси в напрежението в "Овча купел"

„Вчера използвахме сериозен ресурс, но това беше с цел да не се допусне ескалация на напрежението, тъй като имаше голяма вероятност това да прерасне в саморазправа и груби нарушения на обществения ред. Имахме информация, установихме и извадихме от анонимност лица, които подготвяха такива неща. Цялата тази работа се извърши зад завесите и протестът премина, както трябва да премине по закон. Тези лица по принцип са склонни да извършват насилствени действия и не само по отношение на чужденци", добави той.

„По-голямата част от чужденците, които стоят в центъра на столицата, в района на джамията, са законно пребиваващи и имат съответните документи. Статистиката показва, че през последния месец средно на ден от този район при провеждане на операции хващаме между 20 и 30 нелегално пребиваващи", съобщи старши комисар Младен Маринов.

„В началото имаше хостели, които се занимаваха с незаконно настаняване на лица, имаме изключително голям брой съставени актове за тази дейности. Тактиката се промени и нелегалните вече се настаняват в частни домове, особено в „Модерно предградие" и „Факултета", коментира той.

Източник: Nova.bg