/ iStock/Getty Images
Обсъжда се възстановяването на имунизационната кампания при бебетата и децата веднага след празниците. Тя е прекратена вече няколко месеца заради грипната епидемия, а след това и епидемията от коронавирус. За необходимостта на създаване на тъй наречените "зелени коридори" за ваксинациите, детските и женски консултации призоваха много медици.

"В момента много активно върви подготовката, най-вече в Министерство на здравеопазването, за изработване на режим за възстановяване след празниците на ваксинацията на децата - новородените, както и на женските консултации, постепенно отваряне на болниците за планови операции, консултации и лечения". Това съобщи ген. Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб.

Хемодиализи, химиотерапии и спешни манипулации не са забранявани, уточни Мутафчийски.

Родителите в неплатен отпуск вече могат да кандидатстват за еднократната помощ от 375 лв.

Сега се изработват механизмите, при които болниците ще продължат своята дейност за обслужване на гражданите при максимална безопасност за тях в условията на коронавируса, добави още той.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 13 март, се преустановиха плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 13 април 2020 г.