Шефът на НЗОК притеснена, че парите за аптеки и онколекарства няма да стигнат
Шефът на НЗОК притеснена, че парите за аптеки и онколекарства няма да стигнат / снимка: БГНЕС
Намаляват цените на някои клинични пътеки
77503
Намаляват цените на някои клинични пътеки
  • Намаляват цените на някои клинични пътеки

След месец март болниците ще получават по 90% от това, което са похарчили през съответния месец от миналата година. Няма да им се възстановяват и никакви средства, изхарчени в повече от планираното, както се правеше досега. Това е заложено в новите методики за финансиране на лечебните заведения, които трябва да влязат в сила до края на февруари, съобщи директорът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова след първото заседание на Надзорния съвет на институцията за годината. Очаква се да бъдат намалени и цените на някои клинични пътеки.

Това обаче, в което според Тодорова е проблемът, е, че в новия бюджет за здраве средствата за аптеките и за онколекарствата няма да достигнат, тъй като са заложени с дефицит. Така от касата се надяват на отстъпки от цените на тези лекарства, които да бъдат договорени с фармацевтите. Днес Надзорът разблокира 190 млн. лв. от оперативния резерв на касата, като 170 от тях са за болниците, а 20 за плащания в извънболничната помощ.

Парите, които са предвидени в Здравната каса за болниците за тази година, включително и 170-те милиона от резерва, които днес бяха разблокирани за лечебниците, стигат да се заплати до 90% от това, което се е плащало миналата година, посочи д-р Тодорова.

„При положение, че има записани текстове, че ще се намаляват цените на пътеките, не можем да говорим за надлимит. Поне в новата методика, която ще излезе. В момента ние работим по старото постановление. Това е споразумение с Лекарския съюз, парите, които са планувани за болнична помощ са около 90% от реално платените за 2014-а. 5% ще има за спешност, но те ще трябва да бъда компенсирани в следващото тримесечие", обясни Тодорова.

По силата на новите правила на болниците вече няма да се плаща изхарченото в повече от планираното от тях или т.нар. надлимитна дейност.

„Това е споразумение с Лекарския съюз. При положение че има записани текстове, че ще се намаляват цените на пътеките, не можем да говорим за надлимитна. Поне в новата методика, която ще излезе. Към момента ние работим по старото постановление", заяви тя.

Това, че болниците ще получат по-малко, не е основният проблем, смята д-р Тодорова.

„Проблем за мен са лекарствата. Средствата, които са заложени за лекарствата в аптеки, или лекарствата за онкоболни, които са към болнична помощ, са заложени с дефицит и тук наистина разчитаме на всички нормативни промени, които ще настъпят, договарянето на отстъпки с фармацевтични компании, така че да може този дефицит да се свие максимално", коментира тя.

Директорът на касата посочи, че заради повечето средства миналата година болниците са отчитали свръххоспитализации.

„Не може от 137 млн. лева в първите 3-4 месеца изведнъж октомври месец да се стигне до 168 млн. лева", посочи шефът на Касата и допълни:

„Не са виновни болниците. Виновни са правилата на играта. След като правилата допускат такива хоспитализации, значи на друго ниво не е свършена работата. Т.е трябва да се преразгледат пакетите и алгоритмите на клиничните пътеки. Страшно много неща могат да излязат в извънболничната помощ и да струват други пари".

Утре предстои Лекарският съюз да се срещне с Надзорния съвет на Здравната каса, за да започнат обсъжданията на новите методики за финансиране.