Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов присъства на първото заседание на съда в Одрин по делото за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Златанов беше изслушан от съдебния състав като представител на държавата. Съдът е поискал съдействие да бъде установен контакт с патрулиралия съвместно със загиналия граничар, с цел да бъде разпитан като свидетел. Освен това е било отправено искане да бъдат изпратени по-бързо доказателствата за щетите по патрулния автомобил. 

 „Благодарим на турските власти за бързите и професионални действия по разследването на смъртта на загиналия граничен полицай" – коментира Антон Златанов. Той заяви, че българската държава и цялата "Гранична полиция" стоят и ще продължават да стоят до близките на Петър Бъчваров и ще им оказват пълно съдействие. 

Главен комисар Златанов замина за Одрин за делото по убийството на българския граничар

Следващото заседание по делото е насрочено за 14 декември.

В началото на тази седмица министър Калин Стоянов постави въпроса за разследването и пое ангажимент да съдейства за комуникация с турските власти по време на срещата си със заместник-министъра на правосъдието на Турция Хасан Йълмаз. 

Граничният полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент.