/ БГНЕС
Директорът на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана "Фронтекс" подкрепя пълното членство на България в Шенген.

Ханс Лейтенс е на двудневно посещение у нас, което стартира с разговори с вътрешният министър Калин Стоянов.

Шефът на "Фронтекс" посочи, че страната ни може да разчита на пълната подкрепа на агенцията за засилване на граничния контрол, подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС.

Австрийското вето за влизането на България и Румъния в Шенген остава

Лейтенс изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България и подчерта важността на добрия диалог с Турция за сигурността на външните граници на ЕС.

Министър Стоянов е запознал шефът на "Фронтекс" с предприетите мерки за организация на граничния контрол и засилването на диалога с Турция.

Добри резултати са налице и по отношение на връщането на нелегално пребиваващи лица – област, в която "Фронтекс" също оказва сериозна подкрепа на българските власти. Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители на агенцията по българо-турската граница, което ще спомогне за изпълнението на основния приоритет на България – осигуряване на високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС.


Програмата на посещението на изпълнителния директор на "Фронтекс" продължава в сряда с визита на ГКПП „Капитан Андреево“ и „зелена граница“. На място министър Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с мерките за охрана на външната граница на ЕС. Същия ден двамата ще присъстват и на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово, чиято дейност бе възстановена със заповед на вътрешния министър.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня