Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина подаде оставка
Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина подаде оставка / cнимка: Sofia Photo Agency
Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина подаде оставка
23725
Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина подаде оставка
  • Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина подаде оставка

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Николай Добрев подаде оставка. "Това е мое лично решение, не ми е оказван натиск. Тази медийна кампания, която се води срещу Фонда... При условие, че няма нито едно законово нарушение, което беше казано изрично, спазени са всички нормативни актове", обясни Добрев. 

Как медийна кампания, след като в медиите тръгна всичко след официален документ от Сметната палата?

Сметната палата каза изрично, че няма нито едно законово нарушение и че има проблеми в нормативната база.

И също така каза, че има неусвоени пари, което е довело до смъртни случаи при деца.

Това вече не е вярно. Починали деца заради забавяне на документи в център Фонд за лечение на деца няма. Аз не се чувствам отговорен, защото няма нито законови, нито професионални, нито морални нарушения от моя страна, от страна на членовете на Обществения съвет и от служителите на Фонда. Изрично заявявам това, че във Фонда няма вина.

Около 25 милиона лева не са стигнали до деца, нуждаещи се от лечение в чужбина за последните три години, показва одит на Сметната палата. В институцията са постъпили три сигнала за деца, които са починали докато са чакали одобрение от Фонда за лечение на деца в чужбина. Приходите във фонда от 2005 до 2008 г. са 9,5 млн. лв. от държавни субсидии и 2 млн. лв. от дарения. Към тях през октомври 2008 г. са добавени още 20 млн. лв. от излишъка в бюджета. Използваните за лечение средства са едва 6,3 млн. лв. От 411 постъпили молби одобрение за лечение са получили 223, сочи докладът на Сметната палата. Най-честите причини за отказ или бавене на процедурите за бюрократични и чисто административни, обясни проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата.