Шефът на ДАНС преброи: 70 са големите риби в българската корупция
Шефът на ДАНС преброи: 70 са големите риби в българската корупция / снимка: Sofia Photo Agency

"Големите риби" в прословутите български корупционни практики са по-малко от 70 души, обяви председателят на Държавната агенция „Национална сигурностПетко Сертов пред немското издание „Ди велт”. Това е първото интервю на Сертов, откакто той оглави агенцията. Изявлението на председателя на ДАНС е публикувано под заглавието "Българското ФБР чисти корупцията” като публикацията отразява усилията на правителството да се справи с рушветчийството.

Пред изданието, което е цитирано от „Дойче веле”, Петко Сертов заявява, че от 8 милиона българи около 7 хиляди са обект на ДАНС по подозрение в корупция. По думите на Сертов по-малко от процент от тях са "големите риби".

Изчисленията му показват, че около 3000 души поддържат контакти с този един процент, но това съвсем не означавало, че всичките тези 3000 са корумпирани. Председателят на ДАНС обявява, че преди доклада на Еврокомисията агенцията й е предоставила информация за 34 конкретни случаи, свързани с корупция, по които се работи от април. Той отказва повече подробности, но позовавайки се на български медии, "Ди велт" пише, че сред предадените на Брюксел случаи са разбитата наскоро чеченска престъпна група, която чрез силово застраховане събирала пари за терористична дейност, и разкрит международен мафиотски картел, който перял пари в 6 страни от Евросъюза. Освен това са замразени банкови сметки с общо 3.5 милиона евро и 8 милиона долара.